A bizonytalanság költségvetése

Tóth Bertalan társelnök, frakcióvezető és Vajda Zoltán, a Költségvetési bizottság MSZP-s elnökének vezérszónoki felszólalása a Parlamentben – „Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről” szóló törvényjavaslat vitáján.

Tóth Bertalan elmondta, hogy a Fidesz a 2023-as évre a bizonytalanság költségvetését hozta a képviselők elé. Ami biztos, az a brutális infláció, a Fidesz-kormány által elkezdett megszo- rítások, leépítések sora. Ismertette ezzel szemben az MSZP javaslatát: arányaiban többet kellene költeni oktatásra, egészségügyre. Azonnali nyugdíjkorrekcióra van szükség. Szociális (megélhetési) minimumot, igazságos bérpolitikát vezetnénk be, valamint bevezetnénk a minimumörökség intézményét. Széles körű energiahatékonysági, lakásfelújítási támogatási programot indítanánk. Rendeznénk a közszférában dolgozók illetményrendszerét, visszaadnánk az önkormányzatok szabadságát.

Vajda Zoltán szintén azt kérte, hogy fogadják el a szocialisták Létbiztonsági csomagját, mert mint fogalmazott: „nem nézzük tétlenül, hogy Magyarország belesodródik egy megélhetési katasztrófába!” A Fidesz-kormány ugyanis az embereken, a családokon akar spórolni, és továbbra sem segít azokon, akik már most nélkülöznek. Ehelyett szükség van az alapvető élelmiszerek áfakulcsának csökkentésére, az örök rezsicsökkentés feltételeinek megteremté- se is az épületek energetikai korszerűsítésének támogatásával. A Létbiztonság csomag része az is, hogy a leginkább rászorulók kapjanak havonta legalább 20 ezer forint értékű Esély kupont, amelyet alapvető élelmiszerek vásárlására költhetnek.

Tóth Bertalan társelnök, frakcióvezető vezérszónoki beszéde.

MSZP

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.