Vajda: Nem kell lopni!

„Nem kell lopni!” – tanácsolta a kormánynak Vajda Zoltán, a Parlament Költségvetési Bizottságának MSZP-s elnöke a Spirit FM rádió pénteki műsorában, hiteles gazdaság- és pénzügypolitikát sürgetve.

„Ha a kormányzat megkérdezi tőlem, hogy én milyen tanácsot adok nekik, akkor politikusként egy szóban azt mondtam, hogy nem kell lopni; de ha ki akarom bővíteni a mondatot, akkor be kell vezetni azokat az antikorrupciós intézkedéseket, amelyeket az unió követel azért, hogy az európai adófizetők pénzét megkapjuk” – mondta.

Rámutatott: a kormány több mint 2 ezer milliárd uniós forrást tervezett be a jövő évi költségvetésbe, melyet az Országgyűlés jövő héttől tárgyal.

„Ha ezek nem érkeznek meg, akkor ez az egyébként is abszurd költségvetés-tervezet totálisan szétesik (…) nagy bizonytalanság van és baj tud lenni”.

A hitelességet kérte számon a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) politikáján, mint mondta, a kettőt össze kellene hangolni. „Kulcsszónak a hitelességet gondolom” – erősítette meg. Példaként hozta, hogy az MNB csütörtökön rendkívüli döntéssel 0,5%-kal megemelte az egyhetes betéti kamatot, amire mindenki azt várta: a forint erősödni fog. Rövid időre így is történt, de néhány óra múlva Orbán Viktor bejelentette az árstopok meghosszabbítását, amitől az euró ára péntek reggelre ismét 400 forint fölé emelkedett, mert a bejelentés bizonytalanságot hozott a piacokra.

Másik példája az volt: a kormány még elvi szinten sem emlegeti az euró bevezetését, elvesztegetett egy évtizedet, pedig az elmúlt évek gyors és nagy gazdasági növekedése során Magyarország könnyen megfelelhetett volna a maastrichti kritériumoknak. Hangsúlyozta: politikusként üdvözöl minden olyan lépést, ami az emberek életét könnyebbé teszi.

Ugyanakkor kiemelte: nincs élelmiszerárstop, a kormány mindössze 6-7 kiválasztott termék árát maximálta.

„Azt látni kell, hogy végső soron mindent a magyar emberek fizetnek meg.”

Kiemelte: a forintárfolyam zuhanása nemcsak azokat érinti, akik külföldre mennének nyaralni, hanem mindenkit, aki importterméket vesz; ez pedig tovább fogja növelni a már amúgy is 2 szánjegyű inflációt. Rövid távú megoldásként azt jelölte meg: be kell vezetni azokat az antikorrupciós intézkedéseket, amiket az Európai Unió megkövetel, és

„haza kell hozni az erre az uniós költségvetési ciklusra szóló összességében 40 milliárd eurós, azaz 16 ezer milliárd forintos uniós forrásokat. Ez a magyar GDP negyedét teszi ki.”

MSZP

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.