Molnár: Nem futamítja meg…

…az ellenzéket az azonos napon tartott EP- és önkormányzati választás.

Sem a szocialista pártot, sem a többi ellenzéki pártot nem futamítja meg, ha a Fidesz megszavazza, hogy azonos napon legyen az európai parlamenti és az önkormányzati választás – jelentette ki a Klubrádió Megbeszéljük! című műsorában pénteken Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője és pártigazgatója.

„Hogyha ezt a döntést ők meghozzák és megszavazzák, akkor ehhez alkalmazkodni kell, és az ellenzék ezt meg fogja tenni. Ezzel nem fogják megfutamítani sem a szocialista pártot, sem, biztos vagyok benne, hogy a többi ellenzéki pártot sem” – szögezte le. Ha ténnyé válik, hogy egy napon lesz a két választás,

„ehhez fogjuk akkor a stratégiát illeszteni. Alkalmazkodni fogunk, és úgy fogunk legjobb eredményt elérni. (…) Problémát okozhat, de ezt meg kell tudnia oldani az ellenzéknek.”

Hangsúlyozta azonban: bár „a Fidesz mindig trükközik valamit, a boszorkánykonyhájukban mindig főznek valami olyat, ami nekik jó”, egyelőre sajtóhírről van szó, „várjuk majd a véglegesnek tűnő javaslatukat”.

Mint mondta, a két választás egy napon tartása problémát okozhat azzal, hogy lesznek olyan polgármesterek és képviselők, akiknek a mandátuma még hónapokig érvényes lesz, de a legitimációjuk azzal, hogy leváltották őket, „lényegében megszűnik”. Kérdésre, hogy az egy napon tartott két választás tovább forgácsolja vagy inkább összetolja-e majd az ellenzéket, a pártigazgató azt felelte: az utóbbi tűnik valószínűbbnek,

„mert egy napon tartott két választáson kétféleképpen induló ellenzék (…) nagyon furcsán mutatna.”

Rámutatott azonban: mivel az ellenzéki pártok vezetői az EP-választással kapcsolatban inkább az önálló indulás mellett érveltek, nem kizárt, hogy az önkormányzati szavazáson közös ellenzéki jelöltek lesznek, de arra kérik majd a választókat, hogy az EP-választáson az általuk kedvelt pártra szavazzanak.

Az ellenzéki frakcióktól való 3 milliárd forintos, kilátásba helyezett kormányzati pénzelvonásról Molnár azt mondta: ez a jövő héten benyújtandó fideszes javaslat „része egy komplex támadásnak”, illeszkedik abba a sorba, amit a választási szabályok változtatása, az összevonás, a két választás egy időpontban tartása, az önkormányzatok sanyargatása és sarcolása, az iparűzési adó elvonása, az ellehetetlenítésük alkot.

Az ellenzékiektől való pénzelvonásról azt mondta: a Fidesz ezt illetően könnyű kommunikációs helyzetben van, hiszen demagóg, populista érvekkel könnyen szerezhet társadalmi támogatottságot javaslatához. Molnár azonban hangsúlyozta: bízik abban, hogy a választók „ennek nem fognak bedőlni”, mert tudják, a demokratikus működésnek vannak költségei.

MSZP

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.