Molnár: a jövő szociáldemokrata

Több mint két hónap telt el a választások óta, minden párt és politikus keresi a helyét és a válaszokat, hogy mit is kell tenni az előttünk álló időszakban. Erről beszélt Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója és országgyűlési képviselője Bolgár György vendégeként a Klikk TV TÍZ című műsorában.

Vannak pártok, amelyek már a vezetőcserén is átestek, mások, mint az MSZP is, jelezték, hogy személyes következményei is várhatóak a választás utáni útkeresésnek. A szocialis- táknál Ujhelyi István már jelezte, hogy aspirál az elnökségre, s a párt névváltoztatását is feldobta, de jelentős, átfogó, új programmal eddig nemigen állt elő senki. Molnár Zsolt viszont megfogalmazta a politikai teendők egyik lehetséges változatát „Májusi tézisek” címen. 

„Valójában sem az ország, sem a pártok nem készültek fel egy újabb, negyedik kétharmadra, aminek súlyos következményei vannak. Lehet a kampányról, személyekről, a kommunikációról beszélni, de egyvalami már megspórolhatatlan. El kell kezdeni a tartalmi kérdésekről gondolkodni, beszélni és dönteni”

– szögezte le Molnár Zsolt. Május derekán még az elemzéseknél tartott ő maga is, de váratlanul világos lett, hogy hat hét elteltével már a jövő teendőit kell megfogalmazni, „ez 26 oldal lett”. A pártigazgató álláspontja szerint immár tartalmi-politikai változásokra is szüksége van a szocialista pártnak.

„Ez nem azt jelenti, hogy eddig nem voltak helyes gondolataink, de talán a hangsúlyokat nem kellő erővel, hitelességgel tettük egy-egy lényegi pontra.” 

Ezek közül elsőként említette, hogy a jelen gazdasági válsága, az európai helyzet miatt is „a jövő szociáldemokrata. Ez akkor is igaz, ha egy választást nem feltétlenül nyer meg egy szociáldemokrata párt.” 

Véli ezt annak ellenére, hogy egyes vélemények szerint az elmúlt évtizedekben a szociáldemokrácia mintha elvesztette volna a vonzerejét és mégis, mintha a közelmúlt válságai új löketet adnának ennek a világszemléletnek. 

„Ezek a gondolatok fogalmazódtak meg bennem is, amikor elkezdtem írni. Úgy gondolom, hogy egy új tér nyílik ennek a gondolatkörnek a megvalósítására. Ebben az állam szerepéről is beszélni kell, de nem az orwelli értelemben, amit a NER épít. Mi egy okos, szociálisan érzékeny, erős, gondoskodó államban gondolkodunk, ahol igen, bele kell avatkozni a szabadpiac folyamataiba.”

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a kapitalista versenygazdaságnak érdemben lenne alternatívája, hacsak az nem alternatíva, hogy korlátozzuk és nem hagyjuk korlátlanul érvényesülni a piac szabadságát – tette hozzá.

„Erre újra lesz társadalmi igény és ennek az élére kell állni. Ez a Magyar Szocialista Párt feladata.”

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg >>>

Forrás: Hírklikk

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.