Igazítsuk a pedagógusok bérét…

…a miniszterelnök fizetéséhez!

A Fidesz Kövér László parlamenti elnök fizetéséhez akarja igazítani a miniszterelnök keresetét: most másfélmillió forintot keres, de havi három és félmilliót szeretne. Nyilván ezzel is alá akarják támasztani a képet, hogy Orbán Viktor független az ország leggazdagabb gázszerelőjétől és közpénzekből „saját lábra állított” családjától. Hiteles kísérlet.

Természetesen fontos, hogy a miniszterelnök olyan illetményben részesüljön, amely biztosítja számára a külső befolyástól mentes, a közjó érdekében történő munkavégzés feltételeit. A Fidesz és a KDNP politikusai pedig el fogják dönteni, hogy ez Orbán Viktor esetében fennáll-e vagy sem, etikus-e vagy sem, a családi háttere indokolja-e a fizetésének a 233%-os emelését vagy sem.

Ennél azonban fontosabbnak tartom, hogy a jövő generációk oktatásában és nevelésében kulcsszerepet betöltő pedagógusok is részesüljenek a biztos megélhetésben, és a fizetésük minél inkább kifejezze a társadalomban betöltött szerepük fontosságát, elismertségét.

Ezért módosító javaslatot nyújtottam be arról, hogy ha a miniszterelnök fizetését a házelnök fizetéséhez kötik, akkor tegyük ezt a pedagógusok fizetésével is: kössük ezt is a házelnök – vagy a miniszterelnök – fizetéséhez!

Egy pályakezdő tanár fizetése ma a házelnöki fizetés 9%-a, bruttó 312.000 forint. Méltatlan és elfogadhatatlan, hogy a Fidesz-kormány magára hagyja a pedagógusokat, nem biztosítja számukra a tisztességes megélhetés feltételeit, és nem becsüli meg őket.

A módosító javaslatom szerint a miniszterelnök – és az Országgyűlés elnöke – fizetése nem haladhatja meg a kezdő tanári fizetés 6,67-szeresét, vagyis ez utóbbinak minden esetben el kellene érnie a miniszterelnöki fizetés legalább 15 %-át. Számszerűsítve az 533.142 forintot. A módosító javaslat alapján tehát a pedagógusok jelentős béremelésben részesülnének, és a fizetésüknek a miniszterelnöki fizetéshez kötésével biztosított lenne a kiszámítható fizetésemelés is.

Kedves kormánypárti politikusok! Tessék támogatni!

Dr. Tóth Bertalan, MSZP társelnök

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.