A fokozódó pedagógushiányról

Kunhalmi Ágnes társelnökünk hétfőn az ATV Csatt című műsorának vendége volt, ahol az egyik legégetőbb kérdés, a pedagógushiány is téma volt. A résztvevők egyetértettek abban, hogy számos javaslatot meg kéne fogadnia a kormánynak annak érdekében, hogy enyhítse a pedagógushiányt, illetve a pedagógusok elvándorlását.

Ezekből a legfontosabbak:

  • Egyszeri, nagyarányú, radikális béremelés, amely minimum azonnali 50%-ot jelentene, majd ciklus végéig fokozatosan emelkedne.
  • Nyugdíjas tanárok esetében a visszafoglalkoztatás szabályainak megváltoztatása: kapják meg a rendes fizetést és a nyugdíjat egyszerre.
  • A vidéki tanárok pályán tartásához juttatások sorozatával, például bérlakással, utazási kedvezményekkel, benzinköltségek fedezésével, kulturális intézményekhez járó kedvezményekkel és egyéb juttatásokkal kellene hozzájárulni.

Ez ugyan messze nem az összes javaslat, de már ezekkel is csökkenteni lehetne az egyre fokozódó és egyre nagyobb bajt okozó pedagógushiányt. A kormánynak pedig minden eszköz adott ahhoz, hogy ezeket végrehajtsa. Mégsem teszi.

MSZP

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.