Az oligarchák többsége kimarad

A vállalatok erőteljesebb bevonása a közteherviselésbe a baloldali gazdaságpolitika egyik alapvető elemét képezi. A multinacionális cégek és egyes hazai nagyvállalatok különadóját a jelenlegi helyzetben elfogadhatónak tartom. Súlyos hiba azonban, hogy az oligarchák döntő többsége kimarad a különadóztatásból. Ezért egyetértek azokkal a szakértőkkel is, akik például a valóban nagyösszegű extraprofithoz jutó kaszinók megadóztatását is követelik.

A rezsicsökkentés megvédése fontos, a megélhetési válság elhárítása érdekében azonban ez nem elég. Sürgősen meg kell védeni az embereket az élelmiszerárak gyors ütemű növekedésétől is: a kormány szélesítse ki a hatósági áras termékek körét, kompenzálja a kiskereskedők emiatt bekövetkező veszteségeit és támogassa az MSZP képviselőcsoportjának azon javaslatát, amely élelmiszerkupont adna a válságba jutott családoknak!

Ezeken felül rezsicsökkentést ki kell egészíteni az épületek energetikai korszerűsítésével is. Mindezek mellett különösen fontos feladat, hogy a kormány csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, hogy megkapjuk a Helyreállítási Alapból hazánknak járó forrásokat. Ez biztosítaná ugyanis a leginkább a gazdasági és megélhetési válság leküzdését.

Kunhalmi Ágnes, társelnök

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.