Jelentős változások jönnek

Orbán Viktor 12 éve folyamatosan hangoztatja, hogy a magyar nemzeti érdekeket képviseli mindenkivel, így a multinacionális cégek tulajdonosaival szemben is. A valóság azonban egészen más. A multik rendkívül alacsony adót fizetnek, hatalmas összegű támogatásokat kapnak, és érdekeiket a kormánnyal kötött stratégiai megállapodások is védik.

Rövidesen azonban jelentős változások történnek. Tegnap az Európai Parlament hatalmas többséggel megszavazta az Európai Bizottság javaslatát, hogy már a jövő év elejétől a multik minden tagállamban legalább 15%-os globális minimumadót fizessenek. Nincs tehát lehetőség időhúzásra, taktikázásra, amellyel az Orbán-kormány is próbálkozott. Mivel ezt az adót mindenhol fizetni kell, attól nem kell tartani, hogy a lépés a multikat távozásra ösztönzi majd hazánkból.

Az európai érdek ez esetben is magyar nemzeti érdek, nem az állam önállóságának korlátozása. A közterhek viseléséhez mindenkinek hozzá kell járulnia. A jelenlegi alig több mint 3%-os adó helyett egy cégnek ennek ötszörösét kell fizetnie majd, jelentős forrást biztosítva a pedagógusok, az egészségügyi szakdolgozók és a szociális munkások bérének emelésére, a minimálbér adómentesítésére, áfacsökkentésre és más jóléti intézkedésekre. 2023. január elsejétől tehát a kormány nem hivatkozhat megalapozottan forráshiányra, és a belügyminiszter sem mondhatja a pedagógus béremeléssel kapcsolatban, hogy „nem ígérek semmit, és azt betartom.”

Kunhalmi Ágnes

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.