Megdőlt a 4 évvel ezelőtti rekord

Másfél nappal a határidő előtt már megdőlt a külföldön regisztrált szavazók 4 évvel ezelőtti rekordja.

2022. március 25., holnap délután 4 óráig regisztrálhatnak az országgyűlési választásra azok az állandó lakcímmel rendelkező magyarok, akik külföldön élnek, vagy a választás időpontjában külföldön fognak tartózkodni. Négy évvel ezelőtt rekordszámban, több, mint 58.300-an regisztráltak be a külképviseleti szavazásra, ezt a számot idén már másfél nappal a határidő előtt meghaladtuk.

Érdemes megfigyelni a megoszlásokat is: több nagyvárosban (pl: London, Bécs, Milánó) elmarad a regisztráltak száma az előzőekhez képest, viszont a kisebb településeken akár többször annyian is regisztráltak. Ez több külföldön élő elmondása alapján azért is lehet, mert sok külföldön élőnek szinte annyi idővel és költséggel járna a helyi külképviseleten szavazni, mintha a szavazás napjára hazajönnének – hiszen a Fidesz mindent megtett hogy a külföldre költözött magyarok szavazáshoz való jogát megnehezítse, kiemelt kérésre sem nyitottak több ideiglenes külképviseleti irodát.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a kormányváltáshoz kulcsfontosságú a több tízezer külföldön élő magyar szavazata is, hiszen ők akár a kormányváltást is eldönthetik. A kormányváltás az ő érdekük is: az április 3-a után felálló új kormány meg fogja szüntetni a külföldön élő magyarok hátrányos megkülönböztetését.

MSZP

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.