A behemót észbekapott

Vasárnap éjfélig el kell hagyni az önkénteseknek és civileknek
a Nyugati és a Keleti pályaudvart. (444.hu

Tranzitvárót alakít ki a katasztrófavédelem budapesti kirendeltsége az Ukrajnából a háború elől menekülők számára a BOK „B” csarnokban holnaptól. A menekültek váróba szállításáról feltehetően a kormányzati szervek gondoskodnak. Hétfőtől a Budapestre érkező menekültek és menedékkérők ellátása már csak ott zajlik majd.

Eddig a hír, ami akár jó is lehetne. Csakhogy:

Az elmúlt hetekben a pályaudvarokon a menekültek ellátásáról, segítéséről gyakorlatilag csak kormányunk által „migránssimogatónak” bélyegzett civil szervezetek és önkéntesek gondoskodtak, kormányzati szinten senki nem foglalkozott ezzel. Most, több mint három hét után – véletlenül a kampány utolsó pár napjában – a kormányzati behemót észbekapott, megmozdult. És kirakta a civileket.

A NER majd 4 hét után rájött, hogy politikai hátrányokat szenved azzal, ha hagyja a civileket segíteni. Meg hát állami tettek nélkül nehéz lesz tarhálni Brüsszelben. Jöhet hát a központosított hivatalos ellátás. Olyan is lesz. (via Lovas Zoltán)

Most tehát jöhet a hivatalos ellátás. A háborús menekültek szállítását és ellátását központosítják, megnyitnak egy csarnokot, hogy az elkövetkező napokban verhessék a mellüket, ők mennyire segítettek. Csak remélni lehet, hogy valóban segíteni (is) fognak…

*

Tízmillió ember, vagyis a lakosság több mint egynegyede menekült el otthonából Ukrajnában a háború miatt – írja a Guardian. Közülük majdnem 3,5 milliónyian külföldre mentek, a többiek pedig belső menekültként az országban maradtak, de otthonukat ők is elhagyták. A menekültek közel 90 százaléka nő és gyerek. Budapestre most szombaton 1770 ember, köztük 548 gyermek érkezett.

(Forrás: A mi Erzsébetvárosunk blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.