Elkezdődött a pedagógus-sztrájk

Határozatlan idejű sztrájkot kezdtek a tanárok szerdától. Nemcsak az iskolák egy részében nem lesz tanítás, de tüntetések is szerveződnek.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett akcióhoz érdekvédelmi szövetségek, illetve egyéb szervezetek csatlakoztak. A Szülői Hang például a PSZ-szel és a PDSZ-szel közösen arra kérte a szülőket, hogy szerdán ne küldjék iskolába, óvodába a gyerekeiket. A sztrájk mellett több, a megmozdulást támogató esemény is lesz a nap folyamán.

A fővárosban a Kossuth téren délelőttől kockás inges flashmobot tartanak, ami déltől tüntetésbe fordul. Erre Budapest három pontjáról szolidaritási menettel érkeznek a tanáraik sztrájkját támogató diákok. Demonstrálnak a pedagógushallgatók is: az Akadémia utcában, az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete előtt tüntetnek fél négytől. E mellett több vidéki nagyvárosban tartanak szolidaritási megmozdulásokat.

Mint ismert, a tanárok január 31-én tartottak figyelmeztető sztrájkot. Ezután jelentették be, hogy március 16-ára teljes sztrájknapot szerveznek, ami most már határozatlan idejűvé vált. Az elmúlt hetekben az ország számos iskolájában folyamodtak a polgári engedetlenség- hez a tanárok, akiket mind a hatalom, mind a tankerületek különböző eszközökkel fenyeget- tek, megpróbálva ellehetetlíteni a tiltakozást.

Lapunk is megírta: a PSZ és a PDSZ a pedagógusok és nem pedagógus beosztásban lévők bér- helyzetének rendezését kívánja elérni; céljuk, hogy csökkenjenek a munkaterhek, illetve a kötelező oltásról szóló rendelet változzon úgy, hogy vissza tudják venni azokat a tanárokat, akiknek a pótlása a jelenlegi helyzetben lehetetlen.

A Narancs.hu külön foglalkozott a polgári engedetlenséggel is, mint a tiltakozás különleges formájával. Erről ebben az interjúban olvashatnak.

(Forrás: Magyar Narancs)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.