Az ország maradék becsülete

Hétfőn újabb 3337 menekült, köztük 1018 gyerek érkezett a budapesti pályaudvarokra Ukrajnából. A szomszéd blogján olvasható, hogy múlt hét pénteken milyen tragikus volt a háború elől menekülők helyzete. Hogy az emberek – 3-4 napos utazás után – se leülni, se lefeküdni nem tudnak. Több órás sor a jegypénztárnál, pár Tot-Toi, azok is fizetősek.

Hivatalosan, kormányzati szinten senki nem felel a területért, nincs egy koordinátor, aki felmérné, hogy miképp lehetne a menekültek helyzetén javítani. Miközben a kormány döngeti a mellét, hogy ezt is megoldották, gyakorlatilag csak a civilek, önkéntesek pró- bálnak segíteni. Elképesztő ez az összefogás és ez a rengetek munka. Most például néhány önkéntes adományokból létrehozott egy gyereksarkot, ahol lehet pelenkázni, szoptatni, bilit használni, ahol az anyukáknak célzottan tudnak segítséget nyújtani. (Aki tud és akar nekik segíteni, azok információt itt találnak.)

Itt olyan emberek jönnek, akiket előző nap bombáztak ki. Ezt a videót meg tessék megnézni. Nagyon erős anyag, és mindent elmond arról, kik és hogyan próbálnak segíteni. (Megj.: Ha eléje pedig bizarr módon egy kormányzati reklámot vágnak be – nekem az jött – azt érdemes mihamarabb átugrani…)

Ők azok, akiket a kormány minden eszközzel megpróbált ellehetetleníteni. Ők azok, akik nem habzó szájjal pofáznak a békéről meg a segítségről, hanem tesznek is valamit. Ők azok, akik most épp megmentik Magyarország maradék becsületét.

P.s.: Hősöm a „fordított vécésnéni”. Az a budapesti asszony, aki a Keletiben – látván, hogy a menekültek jó részének arra sincs magyar pénze, hogy kifizesse az illemhely díját –, elment, felváltott 5000 forintot kétszázasokra, és osztogatta a rászorulóknak. (via Hann Endre)

*

Miközben a budapesti pályaudvarokon civilek látják el a kormány munkáját, Szijjártó szerint „teljes mértékben fel vagyunk készülve” az egyre több menekültre. Ezt vasárnap jelentette be Facebookon, egy nappal azután, hogy megjelent Kaufmann Balázs és Boros Juli fenti videója, amiből kiderül, hogy a Keleti és a Nyugati pályaudvarokon azért nincs káosz, mert a civilek látják el azt a munkát, amit a kormánynak kellett volna. (444.hu)

(Forrás: A mi Józsefvárosunk blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.