Rendkívüli ülésen döntöttek

Rendkívüli ülésen döntött Erzsébetváros képviselő-testülete az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság tagjairól, valamint a kerületben lévő 38 szavazókörben szavazatszámláló bizottsági tagok személyéről. Mindkét napirendben, egyhangú, támogató döntés született.

A választási bizottságok a választópolgárok független, kizárólag a törvénynek alárendelt szervei. Elsődleges feladatuk többek között a választás tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése, és végül a választási eredmények megállapítása. Erzsébetvárosban a Budapest 5. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság tagjai a testület egyhangú támogatása alapján: dr. Bársony Erzsébet, Sziklavári Beáta és Szokol András, póttagok Tomori Beatrix és Wágner Zsuzsanna. Ők még a mai nap folyamán esküt tesznek, és az alakuló ülés után elkezdik a már leadott aláírások, gyűjtőívek ellenőrzését.

A szavazatszámláló bizottságok a választási bizottság részeként fontos alkotóelemei a demokratikus választási folyamatnak. A VII. kerületben 38 szavazókör található, 3 választott és két póttagról szavazott ma a testület, akik a szavazatszámláló bizottságok tagjaiként a választás napján gyakorlatilag lebonyolítói lesznek a választásnak. A választási törvény szigorúan szabályozza, hogy kik lehetnek a választási bizottságok illetve a szavazatszámláló bizottságok tagjai, így például nem lehetnek politikai párt tagjai, nem lehetnek képviselők vagy jelöltek, és például katonák sem. Ellenben kerületi lakcímmel kell rendelkezniük, és szerepelniük kell a központi névjegyzékben.

Szavazás április 3-án!

Erzsébetváros Hírei / Erzsébetváros Önkormányzata

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.