Ujhelyi: az OLAF-hoz fordulok

… a Turizmus Ügynökség pénzosztása miatt.

Nem először merül fel törvénytelenség és becstelenség a Magyar Turizmus Ügynökség (MTÜ) uniós és hazai pénzfelhasználása kapcsán. Ennek egyik újabb bizonyítéka a járványkezelés részeként – helyenként sajátos módon – szétosztott forrásokról szóló újabb beszámoló.

Az Európai Parlament turizmusért felelős vezetőjeként, a szakbizottság illetékes alelnöke- ként számtalan alkalommal hívtam fel már a figyelmet az MTÜ fideszes kifizetőhelyként való működésére és számos kifogásolható döntésére; nem egy esetben csak peres úton hozzájutva a kapcsolódó közérdekű adatokhoz.

Az új kormánynak fontos feladata lesz az MTÜ azonnali, teljes átvilágítása, a kifogásolható döntések meghozóinak kérlelhetetlen elszámoltatása. A turizmus szektor közel 27millió embernek ad munkát Európában, ebből legalább félmillió embernek biztosítja a megél- hetését Magyarországon. A Fidesz és kiszolgáló személyzete – sok más ágazattal együtt – a turizmusban is csak egy lerabolható, pénzkifizetőhelyet látott az elmúlt időszakban. Ebben gyökeres változás lesz a kormányváltás után: az egyesült ellenzék megadja a neki járó figyelmet és törődést a szektornak, a valódi turisztikai termékfejlesztést, térségi- és város marketinget, a szolgáltató jelleget és az európai szervezetekhez való visszakapcsolódást fogja előtérbe helyezni.

Az MTÜ uniós pénzosztása kapcsán most megjelent adatok alapján az OLAF-tól kérek hivatalos vizsgálatot. A szakmáért felelős európai politikusként nem hagyhatom, hogy a Magyar Turizmus Ügynökség visszás pénzosztása a teljes ágazatra, a tisztességes vállal- kozásokra és személyekre is árnyékot vessen.

dr. Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
az EP közlekedési és turizmus bizottságának szektorért felelős alelnöke
Budapest/Brüsszel – 2022.02.07.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.