Kevesebb adó, erősebb forint

Ez a biztos megélhetés alapja!

Büszkélkedik Orbán kormánya, hogy nagyot nőtt a minimálbér és emelkednek a fizetések, ezért aztán Magyarország előre megy. Nos, nem. Hátra! A számok ugyanis szépen nőnek, csak a fizetésünk értéke csökken. Az átlagos magyar órabérek 2021-ben a harmadik legalacsonyabbak voltak az EU-ban. A forint romlása miatt, az idei fizetésemelésekkel sem lépünk előrébb, hiszen az infláció a fizetésemelés jelentős részét megeszi. Na, most akkor Magyarország merre is megy?

Üdvözöljük, hogy lesz uniós minimálbér. Az idei 200 ezer forintos magyar minimálbér átmenetileg összhangban van az uniós minimálbér meghatározására vonatkozó tervezettel, vagyis, hogy a legkisebb fizetés érje el a mediánbér 60 százalékát. Ez azonban még messze nem elég a biztos megélhetéshez! A boltokban brutális drágaság tombol, a magas adók pedig a fizetések nagy részét elviszik. Ráadásul a 260 ezres szakmunkás minimálbér csak nettó 173 ezer forintot jelent, ami 1000 forint körüli órabért (2,7 euró) jelent. Ez döbbenetesen kevés, ennyiből nem lehet megélni!

Az MSZP ezért régóta, következetesen azt mondja: az állam hagyjon több pénzt az embereknél! Csökkenteni kell a fizetések adóterhét! Az MSZP adómentes minimálbért szeretne, de már az is óriási segítség lenne a magyar családoknak, ha a demokrata választási szövetség pártjai – az Orbán-kormány leváltása után – adójóváírással legalább felére csökkentenék az alacsony fizetések adóját! Ezzel ugyanis a kézhez kapott nettó minimálbér a mostani 133 ezer forint helyett rögtön legalább 148 ezer forintra emelkedne! Számunkra siker, ha el tudunk indulni akár egy ilyen kompromisszumos megoldással, mivel ezzel több, mint egymillió embernek javulhat a megélhetése!

A többlet pénz azonban csak akkor ér valamit, ha nem veszíti el az értékét. A forint most minden nap gyengül, egyre kevesebbet vásárolhatunk érte a boltokban. Az előrejelzések szerint az élelmiszerárak növekedése a tavalyi duplája lesz. Ez így nem mehet tovább! Ezért is javasoljuk az alapvető élelmiszerek áfa-kulcsának öt százalékra csökkentését. Érthetetlen azonban, hogy a kormány és a Magyar Nemzeti Bank miért nem tesz hatékony lépéseket azért, hogy a forint megőrizze a vásárlóerejét!

Meg kell fékezni az inflációt! Ezzel nem várhatunk a tavaszi kormányváltásig, mert az embereknek enniük, fűteniük, ruházkodniuk kell! A Fidesz által hitelből kiszórt egyszeri juttatások így nem jelentenek megoldást, mert az a pénz ilyen árak mellett napok alatt elfogy, utána pedig csak az adósság és a nélkülözés marad! Éppen ezért, rendszerszintű változtatásokra van szükség!

Stabil forint, kisebb infláció, és a legalacsonyabb fizetések adójának csökkentése – ez a biztos megélhetés alapja! Az MSZP ezt a megoldást javasolja!

MSZP

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.