Az ellenzék egészségügyi tervei

Az egységes ellenzék bemutatta az egészségügyi programját. Béremelést, önálló tárcát és a várólisták csökkentését ígérik.

Választási győzelem esetén első dolga lesz az egységes ellenzéknek, hogy visszavonja az egészségügyi dolgozókat érintő szolgálati jogviszonyt – mondta Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője az ellenzék egészségügyi programját bemutató szerdai sajtótájékoztatóján.

Lukács azt mondta, hogy első dolguk az lesz, hogy visszaadják az orvosok, ápolók szabad- ságát, a bérükön pedig emelnének. Az országgyűlési képviselő kitért a járványkezelésre is, „amin jól látszott, hogy nem volt gazdája, ezért egy önálló egészségügyi minisztériumra van szükség, ami a programjuk egyik alapja” – tette hozzá. 

Havasi Gábor, a Momentum egészségpolitikusa és a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka szerint a magyarok a TB mellett azért költenek sokat magánorvosi ellátásra, mert van, hogy hónapokig kell várni egy szakorvosi vizsgálatra, de műtétre akár éveket. Ezért az ellenzék célja, hogy a hatékonyság növelésével, jobb szervezettséggel csökkentsék a várólistákat, illetve a megelőzéssel, korai felismeréssel növeljék a daganatos betegek gyógyulásának esélyeit. 

A vizsgálatok és a beavatkozások finanszírozását a valós költségekhez kell igazítani, a teljesítményt korlátozó intézkedéseket meg kell szüntetni. A szűrővizsgálatokra államilag fizetett szabadnapokat biztosítanának, a budapesti képalkotó diagnosztikai programot kiterjesztenék az egész országra.

Komáromi Zoltán DK-s szakpolitikus szerint a Fidesz tönkretette az egészségügyet, amit szerinte már csak az ott dolgozók elhivatottsága működtet. Az orvos- és szakápolóhiány minden területet érint, a magánegészségügyet is – mondta. Komáromi azt ígérte, kormányra kerülésük után már néhány hónappal láthatóak lesznek az eredményeik. A bérekről úgy vélekedett, olyan szintre kell emelni őket, hogy senkinek se jusson eszébe elhagyni az ágazatot, vagy az országot.

(Forrás: 168 óra)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.