Lakossági parkolóhelyek

Megkezdtük a kizárólagos lakossági parkolóhelyek kijelölését!

A Wesselényi és Kazinczy utca sarkánál felszerelték az első kizárólagos lakossági parkoló táblát. Az eseményen Niedermüller Péter, polgármester arról beszélt, hogy a kizárólagos lakossági parkolók kijelölése része a Belső-Erzsébetvárost érintő forgalomcsillapításnak. Ez nem egyszerűen forgalomtechnikai kérdés; ez a kerület legjelentősebb zöldpolitikai intézkedése, mely fővárosi szinten is jelentős előlépést tett egy élhetőbb és zöldebb város kialakításához.

Erzsébetváros nem tud tömegesen parkokat létrehozni, fákat ültetni, a betondzsungelből sosem lesz itt zöldövezet, a zöldpolitika itt a közlekedés reformját jelenti, a forgalom- csökkentés ezt az érdeket szolgálja.  Ráadásul a hatalmas autóforgalom a helyiek egészségét az is veszélyezteti; a magas légszennyezettség következményében évente átlag 50 kerületi lakos halt meg. Azért is fontos az átmentő forgalom csökkentése, hogy minél kevesebb autó haladjon át, és pöfögje a benzingőzt a belső utcákon, tereken.

Ezzel párhuzamosan viszont azt is meg kell oldani, hogy azok a helyiek, akik este hazafelé hajtanak, a lakóhelyükhöz közel letehessék a személygépkocsijukat, ne kelljen nekik is nagy kitérőket tenniük. A polgármester hangsúlyozta, épp a helyi autósok érdekeit figyelembe véve vezetik be január 1-től a kizárólagos lakossági parkolást. Összesen a kerületben található parkolók 30 százalékát, körülbelül 2000 parkolóhelyet jelölnek ki erre a célra, és itt – este hat és reggel hét óra között – csakis az állandó lakcímmel rendelkező helyi lakók parkírozhatnak.

2022 januárjától mindezt kísérleti jelleggel vezetik be, tehát lesz mód az esetleges korrigálásokra is.

Erzsébetváros Hírei / Erzsébetváros Önkormányzata

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.