Fügedi: Mivégre

Kásler Miklós szeret körleveleket írni és szeret ezekben dolgokat elrendelni. Lehetőleg olyan dolgokat, amelyek sok többletmunkát és/vagy sok szenvedést okoznak a kipécézetteknek anélkül, hogy bármi gyakorlati eredményük lenne. Emlékezetes körlevélben rendelte el, hogy a koronavírus áldozatainak csak azokat tüntessék fel, akiknek egyéb betegségük nem volt.

Miniszterelnökünk ezek után ennek homlokegyenest ellenkezőjét állította (értsd: hazudott), amikor arról beszélt, hogy Magyarországon más országok gyakorlatánál lényegesen több elhunytat tüntetnek fel koronavírusosnak, ezért nálunk csak látszólag halnak meg (sokkal) többen, mint a világ boldogabb részein Hátsó-Indiától Nagy-Britanniáig.

Ezután K. M. tavaly elrendelte még a kórházi ágyak 60 százalékának kiürítését. A sok hazaküldött vagy egyszerűen az utcára kitolt betegek meghalt; ők persze hivatalosan nem a járvány áldozatai. A kormányzati kommunikáció fejlődésének jeleként ezt már saját maga tagadta le, méghozzá olyan intenzíven, hogy a bíróságnak kellett köteleznie őt a mondva- csinált indokokkal eltitkolt határozat kiadására.

Már az idén is leállíttatta a „halasztható” műtéteket, ide értve a május 3-án újrakezdett egynapos sebészetet is. Ebből is lesz néhány halott. Elrendelte azt is, hogy hogy húsz kórházi ágyanként kell biztosítani egy-egy szakorvost és „normál” orvost, valamint öt ápolót.

A szakmai normák szerint az intenzíven egy orvos egyszerre legfeljebb négy beteget képes megfelelően ellátni. Ugyanitt minden beteghez kell egy nővér. Egészségügyi statisztikusok már tavaly, ennél jobb helyzetben arra jutottak, hogy a kiugró magyar halálozás (egyik) fő oka az orvos- és ápolóhiány az intenzív osztályokon.

Újabb kiürítést is elrendelt. Egyelőre az ágyak húsz százalékát kell „felszabadítani” kovidos betegeknek. Ezután majd az idén is elmondhatjuk, hogy nálunk egy koronavírusos beteget sem ápolnak a kórházak folyosóin: oda ugyanis a többieket rakják.

Amit egyébként bemondásra kell elhinnünk. Azt ugyanis, hogy az újságírók beszámolhassanak a kórházi állapotokról, Kásler főnöke személyesen tiltotta meg (ez már elég fontos ahhoz, hogy ne bízza egy szimpla miniszterre).

Nagyon nem értettem, minek ez e kiürítősdi. Elvégre a külön erre, rohamtempóban, tehát jelentősen túlárazva felépített, 5000 férőhelyes kiskunhalasi járványkórházat idén meg se nyitották. Az interneten az a hír terjed, hogy ebből a kórházból tavaly óta a lélegeztető- gépeket más intézményekbe vitték át, a többi berendezés pedig jórészt „eltűnt”. Más bejegyzések ezt többé-kevésbé cáfolják — de anélkül, hogy kitérnének az újabb kiürítések és a járványkórház zárva tartása között feszülő ellentmondásra.

Mi a francot csinálnak eközben a rejtélyes okokból tereptarka gyakorló egyenruhában parádézó kórházparancsnokok? (Az ő kinevezésük volt miniszterelnökünk gyakorlatilag első járványellenes intézkedése.)

Fügedi Ubul

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.