Ujhelyinek most lett elege

„Orbán Viktor vonja felelősségre a covid-adatokat visszatartó kormányzati szereplőket!”

Az MSZP EP-képviselője több hetes várakozás után sem kapott választ közérdekű adatigénylésére, melyben a kórházi ápolásra szoruló, illetve elhunyt covid-fertőzöttek oltottsági adatai felől érdeklődött. Ujhelyi szerint az információt direkt tartják vissza, mégpedig azért, mert a magyar adatok érdemben eltérhetnek más, nyugati országok hasonló adatsoraitól.

Mint már ismert, Uhelyi István még szeptember 15-én küldött közérdekű adatigénylést a Miniszterelnökségnek, az EMMI-nek és a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NKK), hogy megismerhesse a kórházi ápolásra szoruló, illetve elhunyt covid-fertőzöttek oltottsági adatait. Az MSZP EP-képviselőjének elmondása szerint azonban a 15 napos törvényi határidő utolsó perceiben kapott válaszokat: a Miniszterelnökség és az EMMI közölte, hogy nem adatkezelők, az NNK nevében Müller Cecília pedig járványügyi leterheltségre hivatkozva további 45 napos haladékot kért a válaszadásra.

Kedden végül megérkezett az NNK végső válasza is megérkezett, azonban részletes információk helyett most is csak elutasítást kapott, mondván a Nemzeti Népegészségügyi Központ nem kezelője a kért adatoknak – nehezményezte online sajtótájékoztatója Ujhelyi, aki felháborítónak tartja a kormányzati szereplők „packázását” a covid-betegek oltottsági adataival kapcsolatban.

Az EP-képviselő emlékeztetett arra is, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter kérdésre válaszolva a legutóbbi Kormányinfón kijelentette: nincs ellenére egy ilyen adatsor kiadása, a vonatkozó adatokat viszont az NNK gyűjti.

Ujhelyi szerint a kormányzati szereplők vélhetően azért dobálják egymás között ezt az ügyet, mert a magyar adatok érdemben eltérhetnek más, nyugati országok hasonló adat- soraitól. Nagy valószínűség szerint Magyarországon az átlaghoz képest jóval nagyobb arányban szorulnak kórházi kezelésre oltott személyek, ennek magyarázatát pedig leginkább az idős korosztály Sinopharm-vakcinával történt átoltásában kell keresni – vélekedett az ellenzéki politikus, aki szerint a kormány „biznisz-okokból” erőltetett rá egy olyan vakcinát az idősekre és a magyar társadalomra, amelyet még a gyártó bevallása szerint sem próbáltak ki a 65 év felettiek esetében, és vélhetően most ezek a honfitársaink betegszenek meg tömegével. „Ha nem így lenne, akkor a kormány nem titkolózna és közzétenné a szükséges adatsorokat!” – érvelt Ujhelyi István.

Az EP-lépviselő az ügy tisztázása érdekében most Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult írásban, kérve azoknak a személyeknek, illetve intézményeknek a pontos megjelölését, akik adatkezelőként felelősek a covid-betegek oltottsági adatainak gyűjtéséért, és egyúttal kérte azon illetékesek felelősségre vonását is, akik szerinte tudatosan hazudnak a hivatkozott adatokról, ezzel gátolva a járványkezelés sikerét és veszélyeztetve sokezer magyar ember életét.

Ujhelyi azt is megígérte, hogy „a következő kormány időszakában visszafognak keresni minden egyes adatsort, szerződést és utasítást, és kiderítik, hogy ki és miért titkolta el az közérdekű információkat”.

atv.hu

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.