Ráday-emlékfa a Király utcában

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és Erzsébetváros Önkormányzata kezdeményezésére október 15-én fát ültettünk a nemrég elhunyt városvédő, Ráday Mihály tiszteletére a Király utca 15. sz. ház* előtt Karácsony Gergely főpolgármesterrel.

A Kossuth-díjas filmoperatőrt, rendezőt, televíziós szerkesztőt, a Budapesti Városvédő Egyesület elnökeként is tiszteltük itt Erzsébetvárosban. Neve egyet jelentett az épített környezet, az építészeti kultúra és művészet, az utókortól kapott örökség megvédésével. A teljesség igénye nélkül – legutóbb a Wichmann-ház megvédésében játszott szerepet, de neki köszönhető a Róth-emlékház és gyűjteménytár kialakítása, a Rejtő Jenő utca elnevezése, Budapest egyik legszebb szecessziós épületének, a Dobsulinak, a Wesselényi utca 17. szám alatti Fővárosi Czipész Ipartestület székházának védelme is.

Amikor az épített és biológiai környezetünk megőrzéséről, védelméről beszélünk itt Erzsébetvárosban, legyünk mi is egy kicsit Ráday Mihály.

dr. Kispál Tibor alpolgármester

*A ház falán emléktábla látható: „E ház hátsó udvarán állt az 1944 novemberében kijelölt budapesti gettó kerítésének utolsó, ép falmaradványa, melyet 2006-ban lebontottak. A fal mögé zsidó honfitársaink tízezreit zsúfolták össze – főként gyermekeket, nőket és idős férfiakat. Közülük több ezren nem érhették meg a gettó felszabadulását. Emlékeztessenek rájuk a 2010-ben visszaállított fal kövei.”

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.