Előválasztás: mozgósítási hajrá

A kormányfőjelöltek szombat estig bírhatják szavazásra a hezitálókat, akik közül sokan tényleg az utolsó pillanatban döntenek, kit támogatnak. Vasárnap számolják a voksokat, végeredmény aznap éjjelre várható.

A véghajrában sem csökken az ellenzéki előválasztás második fordulója iránti érdeklődés: csütörtökön csaknem 96 ezren nyilvánítottak véleményt. A szervezők szerint a szerda esti tévévita is megdobhatta a szavazók számát, hiszen a csütörtöki adat a két fordulót összesítve a második legmagasabb volt. Továbbra is a „hagyományos”, sátras szavazók vannak többségben, több mint 75 ezren választottak élőben a DK-s Dobrev Klára és a Mindenki Magyarországa Mozgalom indulója, Márki-Zay Péter között.

Azonban az interneten is egyre többen voksolnak, csütörtökön már a 20 ezret is meghaladta ez a szám. Öt nap után az összesített részvétel több mint 441 ezer volt, azaz a pénteki és a szombati zárónappal együtt vélhetően nem sokkal marad el az érdeklődők száma az első fordulótól. Szeptember végén 633 ezren voksoltak, de akkor a 106 egyéni körzetben is dön- töttek a képviselő-jelölti versenyben, ráadásul öt miniszterelnök-aspiráns állt rajtvonalhoz. Épp ezért minden szakértő azzal kalkulált, hogy a második körben kevesebben fognak választani.

Azzal viszont szinte senki sem számolt, hogy rengeteg olyan szavazó járul az offline és online urnákhoz, aki az első fordulóban még nem érdeklődött a verseny iránt. Ők már több mint 127 ezren voltak. A megmérettetés szombaton zárul, de a voksokat csak vasárnap reggel kezdik számolni Budapesten, a civil és a pártos aktivisták közösen. A jelenlegi tervek szerint végeredmény csak vasárnap éjszaka lesz, de részeredményeket folyamatosan közölnek majd. Úgy tudjuk Márki-Zay Péter mindenképp szervez eredményvárót, várhatóan vasárnap délután 5 körül, Dobrev Klára és a Demokratikus Koalíció ilyen irányú tervei viszont még nem ismertek. Annyi biztos, hogy szombaton Egerben fejezi be országjáró kampányát a párt kormányfő-jelöltje.

A versenyben egyébként nem csak az érdeklődés nem lankad. Bár a szerdai – személyeskedé- sektől sem mentes tévévitában – történt egy békés kézfogás is Dobrev és Márki-Zay között, a két jelölt közötti feszültség is kitart a hajrában. Márki-Zay sokadszorra hangoztatta azt, hogy Dobrevet szeretné kihívójának Orbán Viktor regnáló miniszterelnök. Ezt a hódmezővá- sárhelyi polgármester azzal indokolja, hogy ő csak olyan felméréseket ismer, amelyek azt mutatják: a DK-s aspiránsnak nincs esélye a Fidesz-KDNP kormányfőjével szemben. A DK ugyanakkor – vidéki ügyfélszolgálati bejelentésekre hivatkozta – azt állítja, az előválasztás sátrainál fideszeseket buzdítanak arra, hogy Márki-Zay Péter nevét húzzák be a szavazólapokon.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.