Kunhalmi: erős frakciónk lesz

Az MSZP-Párbeszéd-LMP erős frakció lesz, már csak egy egyesítő miniszterelnök kell. Kiegyenlítetten erős pártok fognak listát állítani, az új miniszterelnök pedig a hat párt Közös Alap nevű, az egész társadalom érdekét szolgáló programját fogja levezényelni.

Az MSZP és szövetségesei csalódottak és értetlenül fogadták az előválasztáson egyébként sikeresen szereplő miniszterelnök-jelöltjük, Karácsony Gergely váratlan visszalépésének hírét. A kialakult helyzetben a választók a listavezető választásnál most azt kell, hogy mérlegeljék, hogy egy tisztán balliberális programot szeretnének, vagy centristább, egye- sítőbb, szavazatmaximalizálóbb szempontokat is figyelembe vesznek – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Megerősítette, az MSZP elnökségi döntése nyomán a párt nem áll be senki mögé a második fordulóban, mivel eléggé megoszlanak párton belül a preferenciák. 

„Nagyon sokan értékalapon választják Dobrev Klárát: nem tudnak mit kezdeni Márki-Zay Péter jobboldaliságával. De vannak olyanok is szép számmal a pártban, akik azt mondják, hogy ő tudja a szavazatokat maximalizálni, és más alapján, mégis baloldaliként Márki-Zay Péterre adják a szavazatukat”

– magyarázta Kunhalmi. Hozzátette, sajnos sokan vannak olyanok is, akik egyikükre sem tudnak jó szívvel szavazni, így otthon maradnak. Hangsúlyozta, az MSZP izgatottan várja a végeredményt, de a párt helyzete stabil.

„Van 18 képviselőjelölt, amiből megpróbálunk minél több mandátumot csinálni, van a Párbeszédnek 7, ez már 25, és hogyha a három pártot nézem, akkor már 30 olyan képviselői választókerület van, ahol mi együtt harcolunk és aztán majd a hat párt fog együtt harcolni azért, hogy ezekből mandátum legyen. Az MSZP-nek nagyon erős frakciója lesz, a szövetségeseinkkel együtt bent leszünk a Parlamentben, és képviselni fogjuk azt a zöld baloldali politikát, amit bár a miniszterelnök-jelöltünk visszalépett, én a társaimmal együtt mindenképp képviselni fogom”.

Az MSZP társelnöke aláhúzta, az, hogy most Dobrevre szavaznak MSZP-sek, nem jelenti azt, hogy átigazolnak a DK-ba, bár történnek ilyen irányú felkérések a DK részéről.

„A hat pártnak van egy Közös Alapja: a miniszterelnöknek kell képviselni azt (…). Azt a szempontot, amikor mérlegelnek a választók, hogy kiben látják azt, hogy ezt a választást nem csak megnyerni kell, hanem össze is kell tartani ezt a hat pártot utána, hogy működjön – mert bár megegyezett a hat párt, de látjuk azt, hogy önmagában ez nem mindig elég: kell egy olyan vezető, aki képes újra és újra kompromisszumra – akkor azt kérem a szavazóktól, (…) hogy ezt is mérlegeljék, amikor valakire leadják a szavazatukat a jelenlegi két talpon maradt jelölt közül. (…) Látom, hogy az egyikben kevésbé, a másikban több az ilyen”

– tette hozzá, de nem árulta el, megjegyzésében mi kire vonatkozott, sem pedig azt, hogy kire fog szavazni.

Ösztönzött, hogy az emberek továbbra is vegyenek részt minél nagyobb számban az előválasztáson, amelynek lebonyolításában a legnagyobb számban az MSZP-Párbeszéd, valamint az LMP, a Momentum és a civilek aktivistái vesznek részt.

MSZP

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.