Elég volt, Orbán!

A miniszterelnök a múltat akarja ránk erőltetni, miközben kudarcot vallott.

Mint általában, ma reggel is nehezen volt követhető Orbán Viktor gondolatmenete a Kossuth rádiónak adott úgynevezett interjújában, ugyanakkor a nők, a szülés, a demográfia, a migráció és a melegek kontextusában előadott monológja maga volt az igazságbeszéd netovábbja.

A konklúzió szerint a nőknek szülniük kell, ráadásul azonnal, és pont. E logika mentén a nőket tárgyiasító fideszes világ már többször megfogalmazta magát, ám rá kellett döbben- niük: ez egyrészt idejét múlt gondolkodás, másrészt a dolgok sem olyan egyszerűek, hogy kimondjuk őket és megvalósulnak. Ha így lenne, a magyar labdarúgó-válogatott már több- szörös világbajnok lenne, hogy csak egy kívánalmat idézzünk a miniszterelnök vágyainak sorából.

Orbán a múltat akarja ránk erőltetni, ami részint értelmetlen, részint eredménytelen. Pél- dául a kormányfő teljes foglalkoztatást ígér, de a nők esetében nehezen megvalósíthatónak tartja a gyermeknevelést és a munkavállalást, miközben a hagyományos családmodellnek megfelelően a családi terheket lényegében a nőkre hárítja.

Orbán azt sem hajlandó elismerni, hogy a demográfiai problémákat azokban az országokban sikerült megoldani – legalábbis enyhíteni –, amelyekben magas színvonalú a gyermekintézmé- nyi hálózat, s a hagyományos családmodellt a teljes egyenjogúságon, a közös teherviselésen alapuló párkapcsolatok váltották fel; amelyekben a nők mind a gazdaságban, mind a politi- kában a férfiakkal azonos lehetőségekhez jutnak. És hát a tények is makacs dolgok: a Fidesz 2010 óta tartó kormányzása alatt, 2011. január 1. és 2021. január 1. között Magyarország népessége több mint negyedmillióval (254 950 fővel) csökkent.

Félelmetesen abszurd Orbán Viktor verbális roadshow-ja, kivált egy olyan konferenciának nevezett macsó talkshow után, amelynek szinte kizárólag férfi felszólalói voltak, és amelyen jelentős hangsúlyt kapott a melegek megbélyegzését célzó törvény agyrémnek ható értel- mezése, Brüsszel „háborúja” a gyermekek és a családok ellen. Elképesztő, hogy Orbán még mindig ott tart: a férfiak megmondják, mi a nők dolga, nekik pedig csinálniuk kell, amit előírnak nekik.

A miniszterelnök – szavai szerint – csodálja a kemény nőket, akik „dolgoznak és gyermeket is nevelnek”, holott ez ma már természetes, legalábbis a világ jobbik felén. Ahogyan az is, hogy férfiak maradnak otthon a gyerekkel vagy dolgoznak mellettük, sőt: ahol azonos nemű párok vállalnak és nevelnek fel nehéz sorsú gyermekeket is. Mert a legfontosabb nem az, ki és hová született, hanem az, hogy szeretetben és boldogan nőjön fel.

Nemcsak kormány-, hanem rendszerváltásra van szükség, hogy ez a fajta szemlélet odakerüljön, ahová való: a történelem szemétdombjára. Mi azért dolgozunk, hogy olyan Magyarországot építsünk, amelyben alapvetés egyenjogúság, az egyenlőség, az elfogadás, és amelyben a család az család.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke
Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke
Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.