Ők mérettethetik meg magukat

Végleges a miniszterelnökjelöltek köre.

„Márki-Zay Péternek és Fekete-Győr Andrásnak is meglett a szükséges számú hitelesített, érvényes ajánlása, az elfogadó határozatokat pedig nyilvánosságra hozzák – tudta meg a Hírklikk Magyar Györgytől. A Civil Választási Bizottság elnöke azt is elmondta, hogy a kapacitások szűkössége miatt az egyéni jelöltek esetében még néhány napot kell várni a végleges számokra. „Semmi jelentősége nincs annak, ki, hány ajánlást gyűjtött össze, amennyiben megvan a hitelesített érvényes húszezres szám – az, hogy ki népszerűbb, majd maga az előválasztás fogja megmutatni” – mondta. Tisztázta, hogy maximálva volt-e a gyűjthető aláírások száma: mint elmondta, nem volt, de a vele folytatott beszélgetésből kiderült, mi okozhatta a félreértést.

Hétfőn délelőtt 10 órakor zárult le az ellenzéki előválasztás jelöltállítási határideje, azaz addig kellett leadni az egyéni jelöltek esetén a minimum 400, a miniszterelnök-jelöltek esetén a legalább 20 ezer érvényes ajánló aláírást tartalmazó íveket. Az előválasztáson közös miniszterjelöltségért induló politikusok közül három – Karácsony Gergely, Dobrev Klára és Jakab Péter – már napokkal ezelőtt teljesítette – sőt, túlteljesítette – a szintet, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András az utolsó pillanatban adták le az íveket a választási bizottság- nál – de már hitelesítették is és meglett a szükséges számú érvényes ajánlásuk. A hatodik politikus, Pálinkás József pedig tudatta, hogy nem sikerült összegyűjteni a szükséges számú ajánlást.

A pártok, de főleg a támogatóik között egyfajta számháború alakult akörül, melyik miniszterelnök-jelölt hány ajánló aláírást gyűjtött össze. A Facebookon kialakult vitában volt, aki bedobta, hogy eleve csak legfeljebb 80 ezer aláírásra elég gyűjtőívet lehetett igényelni, más ezt cáfolta. A testület elnökétől kértük, hogy tisztázza a helyzetet.

Mint elmondta: az íveket akárhány példányban be lehetett szerezni. Ugyanis a jelöltek és a jelölő szervezetek – kérésre – egy linket kaptak, amelyen keresztül le tudtak tölteni tízezer darab aláírásgyűjtő-ívet, amin valóban 80 ezer aláírás fér el. Ám, aki kért még további íveket is, az megkapta. Azaz nem az volt, mint a nagy választáson – erről vannak személyes tapasztalataim is – ahol pénzbe – darabonként 10 ezer forintba – kerültek az ívek, a fel nem használtakkal pedig el kellett számolni.

Magyar György azonban sokkal fontosabbnak tartotta leszögezni, hogy ennek semmi jelen- tősége nincs, nem számít, hogy a belépési küszöböt jelentő húszezer hitelesített, érvényes ajánláson felül az egyes miniszterelnök-jelöltek hány aláírást szereztek. Célszerű – és a választások előtt ez az általános – 20 százalékkal többet leadni, hogy biztosan meglegyen a szükséges 20 ezer hitelesített aláírás – mondta, az pedig, hogy ezután egy-egy jelölt még tovább gyűjt, az egyrészt csak annak az eredménye, hogy az egyéni jelöltek nem csak a saját, hanem a miniszterelnök-jelöltek íveit is alá szokták íratni, másrészt azt mutatja, hogy az aktivistái tovább pörögnek – fejtette ki. Arról is beszélt, hogy a túlgyűjtött mennyiséggel sem esélyesebbé, sem népszerűbbé nem válik az adott aspiráns. Ez inkább egy formális számháború, politikai ütközet, aminek nem kell jelentőséget tulajdonítani, mert az elenyésző. „De nem ezek a számok adják a lényeget, hanem az, hogy határozat szülessen arról: szabályosak voltak a jelölések. Azt pedig, hogy ki a népszerűbb, az előválasztás maga fogja megmutatni” – szögezte le.

Magyar egyébként örül annak, hogy ilyen versenyszellem alakult ki, hiszen a miniszterelnök-jelöltek esetében a szavazólapra kerülést előíró 20 ezer ajánláson felüli számok nem másról szólnak, mint a kampányról. Ugyanis propagandisztikus jelentősége lehet annak, hogy ki mit mond a gyűjtéssel összefüggésben. Ezt is figyelembe véve, deklaráltan a Civil Választási Bizottság elnökeként hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy az állampolgárokat felkeltették a foteljeikből, és megkérték őket, írásban, személyesen tegyenek ajánlásokat. Ez azt jelenti, hogy megfeleltek a mozgósítási aktivizálási célnak. A verseny kialakulása jó, mert azt mutatja, hogy nagy érdeklődés mutatkozik az előválasztás iránt. „Mi, civilek, szervezők nem haragszunk, hogy ilyen versengés alakult ki, természetesnek tartjuk, s kifejezetten örülünk annak, hogy sikerült mozgósítani, aktivizálni a szavazókat, feléleszteni, erősíteni bennük a demokratikus választás iránt elkötelezettséget. Ez ugyanis az előválasztás egyik célja, nem véletlenül született meg a civilek által kitalált és megvalósított, az aktivizálást célul kitűző „Élni hívlak” kampánydal” – fejtegette portálunknak. 

(Forrás: HírKlikk)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.