Markotay Csaba: Ébredés

Van, amikor az utolsó pillanatokban jut eszünkbe valami. A bevásárlásnál néha a pénztártól kell visszafordulni, mert lemaradt a vaj, vagy a nyaralásnál a sarkon nyomunk satuféket az otthon felejtett papírok miatt. A last minute eszmélés ilyenkor bosszantó. A várható negyedik járványhullám előtt, a delta variáns térnyerésekor felelőtlenség.

Úgy telt el a nyár nagy része, hogy alig léptünk előre a gyerekek (és tegyük hozzá, a felnőttek, idősek) oltásában, ami – a Fidesztől tudjuk – az egyetlen fegyver a pandémia ellen. A koronavírus oldal keddi adatai szerint a 12-17 éves korosztályban 162 ezren kapták meg az oltást, ami az említett korcsoport bő negyede. Vagyis szűk háromnegyed nem kapott vakcinát. Az iskolákban augusztus utolsó két napjára és szeptember első napjaira hirdettek oltási akciót, tudván, hogy a teljes védettséghez a második adag után egy-másfél hét kell. Ez az „akciósan” oltott fiataloknál valamikor október közepére áll be. Elkezdődik tehát a tanév, az iskolások legalább kétharmada nem lesz védett, miközben hordozhatják a vírust és meg is betegedhetnek. Mindez – hogy időben is elhelyezzük – másfél évvel a világjárvány kitörése után, amikor raktáron állnak a felhasználásra váró oltóanyagok.

A koronavírus oldal tegnap számolt be egy riasztó adatról; itthon is teret nyert a minden eddiginél fertőzőbb delta mutáns, a visszamenőleg megvizsgált 393 mintából 253-nál igazolták. Eszmélni kellene, de például az iskolaigazgatók még mindig nem kaptak újabb utasítást az oltások szervezésével és lebonyolításával kapcsolatban. A vírusoldal pedig az említett adat után három mondattal arról ír, hogy „az iskola közeledtével a szülőknek érdemes átgondolni az oltást”.

Eddig jutottunk. Van két hét a nyárból. Az ébredés már késői, de azért még szurkolhatunk, hogy fájdalmas ne legyen.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.