Kiderült: ennyien indulnak

A jelöltek karaktere fog számítani elsősorban az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson, hiszen a fontos kérdésekben nagyjából ugyanazt gondolják – erről beszéltek a Híradónk által megkérdezett elemzők. Böcskei Balázs és Pulai András abban is egyetértett, hogy a végső győztes a Dobrev Klára, Jakab Péter, Karácsony Gergely hármasból kerül majd ki, a többieknek már nincs esélyük a felzárkózásra. Az előválasztásra eddig egyébként 91 egyéni jelölt, 3 jelölőszervezet és 2 miniszterelnök-jelölt regisztrációját fogadták el.

Dobrev Klára és Jakab Péter nemcsak az előválasztási kampányban aktív, de már az admi- nisztrációs feladataikat is letudták, így őket már hivatalosan is nyilvántartásba vették az előválasztás szervezői.

Karácsony Gergely, Fekete-Győr András, Márki-Zay Péter és Pálinkás József hivatalosan még nem számít miniszterelnök-jelöltnek, de a szükséges dokumentumokat augusztus 15-ig még van idejük leadni. Ezután, augusztus 23-án kezdődhet az ajánlások összegyűjtése, ami az ő esetükben 20 ezer érvényes aláírást jelent.

Az Idea Intézet kutatási igazgatója, Böcskei Balázs szerint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulója leginkább egy szimpátia szavazás lesz, illetve egyfajta fokmérője a pártok szervezettségének.

Pulai András is úgy látja, hogy a jelöltek karaktere az egyik legfontosabb tényező, hiszen a fontos kérdésekben nagyjából ugyan azt gondolják az ellenzéki jelöltek.

A Civil Választási Bizottság elnök nem számít arra, hogy a jelöltek közötti verseny egy ponton túl személyeskedésbe csapna át.

Az előválasztás első fordulóját szeptember 18-a és 26-a között rendezik, a második fordulót pedig október 4 és 10 között tartják meg, és az ígéretek szerint október 23-án már egy kihívó fog szemben állni Orbán Viktorral.

Forrás: atv.hu

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.