Egyre drágább az élet

Csökkenteni kell az alapvető élelmiszerek áfáját!

Magyarországon hónapról hónapra egyre nehezebb biztosítani a megélhetést az emelkedő árak miatt, amelyek a – KSH szerint – áprilisban már 5,1%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál.

Az emberek azonban a pénztárcájukon úgy érzik, hogy a hivatalos adatoknál jóval nagyobb mértékben növekedtek a megélhetési költségek. Ezt támasztja alá a Pulzus Kutató felmérése is, amely szerint a magyarok 59 százaléka úgy érzi, hogy több mint 10 százalékkal emelkedtek az árak a mindennapokban.

A gazdasági válságnak legkiszolgáltatottabb alacsony jövedelmű embereknek már elviselhetetlen ez a mértékű áremelkedés. Az MSZP szerint a megélhetés támogatása is életmentés, azonban a Fidesz továbbra sem hajlandó érdemi segítséget nyújtani a nehéz helyzetben lévőknek. A januári nyugdíjemelésről és a februári minimálbér-emelésről már kiderült, hogy csak arra volt elég, hogy a dolgozók és az idősek az első bevásárlásnál otthagyják a pénztárban. A 0,6%-os nyugdíj-kiegészítés pedig ilyen áremelkedések mellett még alamizsnának is kevés.

Ebben a helyzetben elfogadhatatlan, hogy a Fidesz Európa legmagasabb általános forgalmi adóját fizettesse meg a válságnak kiszolgáltatott emberekkel! Az MSZP „Kormányváltást, Korszakváltást” című előválasztási programjának hangsúlyos eleme a tisztességes megélhetés biztosítása, ezért az MSZP azt akarja, hogy az alapvető élelmiszerek áfája 5 százalékra, azon kívül pedig minden más élelmiszeré 18 százalékra csökkenjen!

MSZP

Bővebb információ: Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.