A nyitás felelősséggel jár!

A nyitás felelősséggel jár azok irányába, akik még nincsenek beoltva, vagy nem estek át a betegségen – idézte Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke és országgyűlési frakcióvezetője egy víruskutató véleményét napirend előtti felszólalásában a Parlamentben hétfőn.

„Nagyon bízunk benne, hogy az a sok-sok aggodalom, amelyet orvosok, virológusok részéről a nyitás kapcsán megfogalmazódott, nem válik valóra.”

Mint mondta, „messzemenőkig megérti” a vendéglátósok megkönnyebbülését, akiket a kormány az elmúlt hónapokban magára hagyott, szűkmarkúan mérve támogatásukat. Most hosszú idő után végre kinyithattak, kereshettek. S megérti azokat is, akik barátaikkal beszélgetve végre kiülhettek egy teraszra.

Értetlenségét fejezte ki azonban Orbán Viktor és propagandaminisztere, Rogán Antal vidámságával kapcsolatban, akikről akkor készült fotó, mikor „jókedvűen söröztek a Várban”.

„Mire föl ez a fene nagy jókedv, amikor eddig csaknem 27 ezer magyar ember halt meg? A népesség arányában a legtöbb. Nemcsak Európában, hanem a világon! A miniszterelnök azt mondta: a védekezés sikerét emberéletekben mérjük. Ez lenne a siker? Ennek örülnek? Hogy családok tízezrei gyászolnak? Egészen elképesztő!”

Fejet hajtott az áldozatok emléke előtt, részvétét fejezte ki a gyászoló családtagoknak, és köszönetet mondott az egészségügyben „hősies küzdelmet vívó orvosoknak, ápolóknak. Javaslom ugyanezt kormánypárti képviselőtársaimnak is. Ha már Önök elrontották a védekezést, legalább ennyit megtehetnének!” – szólította föl a Fidesz és a KDNP képviselőit. Megkérdezte: ha már a teraszok kinyitottak, mikor nyílnak a szakrendelők, a kórházak műtéti osztályai és az onkológiai szűrővizsgálati helyek?

A kormányt ostorozta:

„Önök embertelen, érzéketlen kormányzást folytatnak, tele rossz döntésekkel. Nem voltak hajlandóak tesztelni, pedig így meg lehetett volna fékezni a járvány terjedését, mert megtudhattuk volna, hogy ki beteg és ki nem!”

A kormány nem adott 100%-os táppénzt, arra kényszerítve a fizetésüket féltő embereket, hogy betegen is bemenjenek dolgozni, a többieket is fertőzve. A Gazdaságvédelmi Alap háromnegyedét vadászkiállításra, űrkutatásra, a Budai Vár felújítására és olyan dolgokra pazarolták, aminek semmi köze a válságkezeléshez. „Gyalázatosan kevés” bértámogatást adtak, a 300 ezer állástalan ember fele pedig semmilyen ellátást nem kap. A családoknak sem segítettek, hiszen a családi pótlék összege 13 éve változatlan – sorolta.

„És most mit látunk? Orbán Viktor pénteken Brüsszelben azért lobbizott, hogy az újjáépítési forrásokat ne a magyar emberekre, munkavállalókra, családokra kelljen költeni! Itthon pedig a bukásra készülő Fidesz-rezsim fideszes magánalapítványokon keresztül rabolja ki a közvagyont!

Itt állunk egy szétvert (…) egészségüggyel, és padlóra küldött oktatási rendszerrel szemben, és a miniszterelnök arról alkudozik, hogy az Európai Unió pénzét hogyan tudja ellopni!”

Mint mondta, 11 évi kormányzása alatt a Fidesz az egészségügyön és az oktatáson spórolt. „Eladósodott kórházak, orvos- és nővérhiány, kilométer hosszú várólisták, járvány közepén elüldözött orvosok és ápolók ezrei! Ez az önök eredménye!” – állapította meg, hozzátéve: a Fidesz csökkentette az egészségügyre, az oktatásra és a szociális rendszerre fordított kiadások arányát, így Magyarország még az orvosok béremelése után sem éri el az EU átlagát.

Ha nem csökkentette volna a Fidesz e kiadásokat, akkor kevesebb áldozat, kevesebb leszakadó diák és jobb életminőség lenne ma Magyarországon.

„Nem a felső 1%-nál, hanem az alatta lévő 99-nél!”

Azt mondta: azt MSZP szerint változtatni kell. „Gondoskodó, esélyteremtő államra van szükség! Minél előbb, annál jobb!”

MSZP

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.