Fideszes kettős mérce

A CEU-t elüldözték, a Fudannak több száz milliárdos hitelből építenek kampuszt.

Az Orbán-kormány, amely folyamatosan azt hirdeti, hogy milyen hősies harcot folytat Brüsszellel szemben hazánk szuverenitása védelmében, most még inkább kiszolgáltatja Magyarországot egy másik állam érdekeinek. A 700 milliárdos Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása mellett még 450 milliárd forint kínai hitelt vesz fel a kormány egy kínai egyetem felépítésére.

Nem az a probléma, hogy egy kínai egyetem hazánkban is kampuszt akar nyitni, hanem, hogy közben a CEU-t elüldözték. A magyar kormány összességében többet költ erre a beruházásra, mint a teljes magyar állami felsőoktatásra 2019-ben. Hatalmas összegű hitelt vesznek fel Kínától, amit a magyaroknak kell visszafizetniük azért, hogy egy kínai állami vállalat felépítsen egy kínai egyetemet Magyarországon. Teszik ezt úgy, hogy abból a magyar gazdaság semmit sem profitál, ráadásul ezzel a tervvel még a több ezer magyar diáknak kollégiumi szállást is biztosító Budapest Diákváros beruházás területét is elveszik.

Kinek az érdekeit szolgálja az ilyen feltételekkel megvalósuló építkezés? A magyar diákokét és vállalkozókét biztosan nem.

Az MSZP üdvözli a külföldi egyetemek magyarországi megjelenését, mivel azok hazánk javára válnak, ugyanakkor tiltakozunk az oktatási és kulturális közvagyon ellopása ellen, ellenezzük a felsőoktatási intézmények vagyonkezelő alapítványi fenntartását, legyen szó akár belföldi, akár külföldi egyetemről. Éppen ezért 2022-ben a kormányváltás esetén lehetővé fogjuk tenni a CEU visszatérését, és felül fogjuk vizsgálni a Fidesz felelőtlen hitelfelvételeit.

MSZP

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.