Markotay Csaba: Üzlet

Nehéz helyzetbe került a napokban az iparkamara elnöke. Parragh László arról beszélt, hogy egy szóval nem tudja leírni, csalódott-e vagy elégedett Orbán Viktor bejelentései után. Az egyik szeme nyilván nevet, mert a gazdasági javaslataik átmentek, a másik meg sír, hogy nem lehet húsvétkor nyitni.

Végül a szombati közlönyből derült ki a felemás érzés pontos oka: még marad a szigor, de április 8-a után elvben jöhet a lazítás. Hogy miért pont április 8-a után? Csak. Az emberek- nek kellett egy újabb céldátum, amikor eljöhet a szebb jövő. Továbbá ha elérjük a 2,5 millió beoltottat, akkor lehet fokozatosan enyhíteni – áll a dokumentumban. Miért pont annyit? Csak. Mert a kormányfő ezt mondta. Ám attól, hogy a mostaninál 600 ezerrel több embert oltanak be, nem feltétlenül torpan meg a járvány, hiszen egyrészt a 2,5 millió a teljes népesség alig több mint negyede, másrészt a vírus terjedése nem pusztán a beoltottak arányától függ, hanem részben épp a szigor mértékétől. De a többségnek elege van a lezárásokból, a kormány meg arról beszél, amit az emberek hallani akarnak, akkor is, ha ezzel nem a járványadatokra, hanem a reményekre ad választ.

Pedig a járvány mostani szakaszában (a pénteki mérleg 275 halott és 1480 ember lélegez- tetőgépen, a szombati 253 halott és 1512-en lélegeztetőgépen) egy dologról értelmetlen beszélni: a lazításról. Amikor Európában és a világon is a lakosságarányos halálozásokban az egyik legrosszabbul állunk, a járvány elleni harcra, a tesztelésre, a kórházi ellátásra, a védekezési szabályok betartására kell(ene) koncentrálni. Ehelyett mézesmadzagot húznak el az emberek előtt. A hétvégi bejelentések egyike szerint – ahogy a kamara kérte – az üzletekben 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet majd.

Vagyis egy 200 négyzetméteres boltban alapesetben 20-an lehetnek. Vagy akár 50-en is, mert a 14 év alattiakat és a 65 év feletti „személy segítőjét” nem kell figyelembe venni. Ez a módszer a gazdaság újraindítása szempontjából jó üzlet. A járvány elleni harcban kevésbé.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.