MSZP: pályázzon a kormány!

Pályázat benyújtására szólította fel az MSZP elnökhelyettese a kormányt kedden a koronavírus-járvány gazdasági hatásait mérséklő, munkahelyvédelmi uniós alap (SURE) maradványösszegére. Komjáthi Imre szerint egymilliárd eurót kellene megpályázni, abból 80 százalékos bértámogatást lehetne fizetni.

Az ellenzéki politikus az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón úgy értékelt, elhibázott, lassú és elégtelen a kormány járványkezelése.

Komjáthi Imre szerint az 50 százalékos bértámogatás semmire sem elég, olyan megalázóan kevés pénzt kapnak a dolgozók, hogy azt szégyen támogatásnak nevezni.

Emlékeztetett arra, hogy az EU tavaly indította el a 100 milliárd eurós munkahelyvédelmi programját, amelynek célja, hogy részmunkaidős vagy csökkentett idejű foglalkoztatáshoz, vagy önfoglalkoztatóknak nyújtott bértámogatással segítse a munkahelyek megőrzését.

Elmondta, a magyar kormány korábban mindössze 504 millió eurót tudott lehívni és ebből finanszírozta a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) elengedését, az egészségügyi dolgozók egyszeri 500 ezer forintos juttatását.

Komjáthi Imre közölte, az alapban megmaradt 9,4 milliárd euróra ismét lehet pályázni áprilisig azoknak a tagállamoknak is, amelyek az első körben is részt vettek a programban. Szerinte a Magyarország által megcélzandó egymilliárd euró nem földtől elrugaszkodott összeg, hiszen az első pályázati fordulóban a horvátok egymilliárd, a csehek kétmilliárd, a románok négymilliárd eurót kértek és kaptak Brüsszeltől.

(Forrás: HírKlikk)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.