Nem hülyék, csapdában ülnek

Az európai katasztrófa egy éve. (via 444.hu

Egyetértek a szerzővel, de nem megy elég messze. Európai politikusaink nem azért halogatnak és döntögetnek, mert hülyébbek lennének, mint új-zélandi és kínai stb. pályatársaik. Azért halogatnak, azért elégszenek meg a látszatokkal és szólamokkal, mert “a nemzetek Európája” modell működésképtelen. Az Unió előképe — itt, Európában — a lengyel ún. “nemesi köztársaság”, amelyben minden nemesnek vétójoga volt.

Működését a wikipédia imígyen foglalja össze:

“Liberum veto (1652): A „nemesi aranyszabadságot” megtestesítő szabad vétó joga a rendszerint köznemesi követek teljes egyetértését, egyhangú szavazatát követelte meg a törvényalkotás folyamatában. E jog azért vezethetett az állami élet zavaraihoz, mert néhány klikkező, vagy akár egyetlen renitenskedő követ is megakaszthatta a döntés- hozatalt a többségi akarattal szemben.”

Rendszeresen meg is akasztotta, ahogy kell: pont úgy, ahogy most mi csináljuk — mit tesz isten, a nemzeti hagyományaikra alapozó lengyelekkel szövetségben. Azt az államot, amely korábban Szmolenszken is túlterjeszkedett, szomszédai hamarosan felosztották egymás között, és onnan kezdve már csak azon izmoztak, melyiküknek hány lengyel jusson és hol.

A konszenzusos döntéshozatal kiválóan működik öt, az együttműködés iránt elkötelezett, annak előnyeit felismerő féllel. Egy csomó nehézkes formalizmussal és kölcsönös, kifino- mult gesztusokkal megtámogatva még elketyeg tizenvalahány főig. Húsz fölött már nem. És már öt résztvevővel se megy, ha azok közül akár csak egy is fölteszi sáros bakancsát az asztalra, és azt mondja, hogy “megvétózok minden döntést, ha ezt meg azt nem úgy csináljátok, ahogy akarom”.

Kész, passz, vége. Ilyenkor vagy az obstruálással zsarolótól kell megszabadulni, vagy a konszenzusos rendszertől. Odáig a dolgok csak eszkalálódnak, mert az önző példa követése növeli a népszerűséget. Az önzőzés terjed. Tehát el kell dönteni — ebben a konszenzusos rendszerben, amelyet észszerűbbel felváltani nem egyszerű, mert megvétózzuk. Az obstruáló országokat kirakni pedig nem lehet, mert megegyeztünk a lengyelekkel, hogy kölcsönösen vétózzuk a másikat elítélni kívánó javaslatokat.

Ezek az európai politikusok nem hülyék, hanem csapdában ülnek.

Fügedi Ubul

(Forrás: A mi Erzsébetvárosunk blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.