Árokba lökött egészségügyisek

Hétfőtől tovább csökken az egészségügyi szakdolgozók száma. Sötéten indul a március: éppen most veszik el szakdolgozóktól a szabadságot és a kiszámítható ügyeleti díjakat, túlóráikra nézve pedig még nincs döntés.

Vasárnap éjfélig kéne, hogy aláírják a nagyrészt még mindig ismeretlen jogviszonyukról szóló szerződést az egészségügyi dolgozók, amely az előkészítés látható hiánya miatt nagy káoszt fog okozni – erről beszélt Havas Szófia, az MSZP egészségpolitikusa kedd reggel az ATV Start című műsorában.

„A dolgozók döntő többsége még csak nem is látta az új szerződését, ami amúgy is csak az alapbért tartalmazná” – hívta fel a figyelmet Havas Szófia. Az osztályvezető főorvos emlékeztetett, a túlóráról, a szabadságokról és a pluszmunkáról még semmilyen biztos döntés nem született, ez tehát régiónként el is térhet.

Elmondta, az egyik legszomorúbb aspektusa a fejetlenségnek az, hogy az agyondolgoztatott fiatal orvosok ügyeleti, illetve túlóra díja is ismeretlen, és súlyos gondokat okozhat, ha ők elmennek. „Számos olyan régió van az országban, ahol komoly problémák lesznek ebből. Érhetetlen, hogy miért kell ezt emberek torkán ilyen sürgősséggel lenyomni. Az, hogy valaki elolvashassa a szerződését, megmutathassa egy jogásznak, az természetes dolog lenne”.

A még ismeretlen ügyeleti díjakról elmondta, azoknak először alku tárgyát kellene képezniük. „Normális országban ez úgy működne, hogy először megalkuszom, és úgy írok alá. Itt pedig ez fordítva fog történni, hiszen ma már kedd van, elméletileg vasárnapig alá kéne írni, és a dolgozók többsége még nem is látta, így tehát még a legjobb szándékú vezetőnek sem lesz az alkura módja”.

Hangsúlyozta, a fennálló vészhelyzet sem kedvez a helyzetnek, hiszen abban senki nem tudja majd „elméletileg” felbontani a szerződését, ha a számokat nem találja kedvezőnek. „Aki most nem írja alá, annak hétfőtől megszűnik a jogviszonya, érdekes módon rájuk nem vonatkozik a vészhelyzet, hát ez itt egy kis logikai bukfenc ebben a jelenlegi jogszabályban. Érdekes lesz, ha majd egy osztály x százaléka hétfő reggel nem megy be dolgozni” – vetítette előre.

Havas Szófia elmondta, mivel az orvosok viszonylag elfogadható alapbért kapnak – nálunk főként a másodállás vállalásának lehetséges tiltásával lesznek gondok –, a jogbizonytalanság főként az egészségügyi szakdolgozókat sújtja. „A szakdolgozók előre 10-20%-ban jelezték, hogy nem írnák alá az új munkaszerződéseket”.

Ami a másodállásokat illeti, aláhúzta, ha a kórház-főigazgatók nem engedélyezik majd azok vállalását, az nem csak a privát szférát érinti majd, hiszen komplett megyékben egyik helyről a másikra járnak a szakemberek.

„Természetesen a jogszabály a gyakorlatban nem tudja megakadályozni, hogy a szakdolgozók akár teljesen otthagyják az állami állásukat, márpedig, ha a szakdolgozók úgy mennek át a magánszférába, hogy az államit teljes egészében otthagyják, akkor az nagyon nagy problémát fog okozni a működés szempontjából” – mutatott rá.

„Mi épen ezért úgy gondoljuk, hogy hihetetlenül elkapkodták azt, hogy előkészítés nélkül rászabadították a rendszerre ennek a törvénynek a végrehajtását” – mondta el a Magyar Szocialista Párt álláspontját Havas Szófia, a párt egészségpolitikusa.

MSZP

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.