Sorsfordító a 2022-es választás

A demokrata ellenzéki szövetség választási programja formálódik, és heteken belül szeretnénk meghirdetni az előválasztást – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, az Inforádió Aréna című műsorában, szerdán.

A Fidesz torz társadalomfilozófiáján mindenképp változtatni kell, mert az „oda ad többet, ahol már amúgy is van”. A közös célban – egy felszabadult, európai, nyugati Magyarország építésében – mindenki érdekelt. „Egészen más világot képzelünk el, mint ami most történik”. Abban állapodnak meg, amiben mindannyian egyetértenek, és „nyilván minden pártnak valamilyen szinten el kell fogadni a másik párt véleményét” – mondta, hozzátéve: egyre erősödik a pártok közötti bizalom.

Kiemelte: a programalkotást nem akarják a hat párt keretein belül tartani, hiszen szeretnék, ha minél szélesebb körű támogatásuk lenne. Ezért civil szervezetek, tudományos körök és műhelyek számára is megnyitják a munkát, s ha tavasszal a program megjelenik, társadalmi vitára bocsátják.

A külön induló pártokról azt mondta: „nagyon nincs dolgunk velük”, de felhívta a figyelmet: minden olyan párt, amely úgy dönt, hogy külön méretteti meg magát „és elvisz az ellenzéki szavazók közül szavazókat, az gyengíti a kormányváltás esélyét”.

Arról, hogy a demokrata ellenzéki szövetség nyitott-e más pártok vagy civilek részvételére, azt mondta: a részvétel keretét a januárban közzétett közös értéknyilatkozat elfogadása és aláírása adja, és ajánlásokat kell összegyűjteni a választópolgároktól az előválasztásba való „nevezéshez”.

Hozzátette: ki kell szűrni a trollokat, és a valós társadalmi támogatottság is fontos. Ez utóbbit viszont az előválasztás megmutatja. „Ha sikert aratnak, akkor természetesen ennek az ellenzéki együttműködésnek a részévé válnak, hiszen a végén közös jelöltek lesznek” – tisztázta.

Az előválasztásról elmondta: „fontos vívmánya” az ellenzéki együttműködésnek, hogy az egyéni jelölteket és a miniszterelnök-jelöltet is a választópolgárok bevonásával választják ki.

Az MSZP szerint a folyamatot „túlbonyolítani nem érdemes”, módszerét közelíteni kell a valódi választáséhoz.

Arról, hogy az előválasztás meghatározza-e a közös listán a helyeket, még nincs döntés. Az MSZP szerint az előválasztási eredmény legyen ebben meghatározó, de a végső álláspontot a hat pártnak közösen, konszenzussal kell kialakítania.

Az előválasztás lebonyolítását a járványhelyzet alakulása is befolyásolja, itt pedig „nagyon nehéz” kiigazodni, mert a járvány kormányzati kezelésében és kommunikációjában is „káosz van”. A demokrata ellenzéki szövetség szeretné már a tavasz végén megtartani az előválasztást, de „a realitás arra mutat, hogy ez őszre, augusztus végére, szeptember elejére fog tolódni” – mondta a társelnök.

Elárulta: bár végső megállapodás még nincs róla, konszenzus látszik formálódni, hogy az előválasztáson azok a fiatalok is részt vehessenek majd, akik 2022 tavaszán töltik be a 18. életévüket, mint ahogy a budapesti önkormányzati előválasztás során is bevonták őket.

Elmondta azt is: vizsgálják, hogyan lehet online bonyolítani a folyamatot, bár „a személyes jelenlét és a személyes megjelenés az, amelyik a legnagyobb garanciája annak, hogy nincsenek trollok és nincs külső befolyás a Fidesz részéről”.

A kampány ügyében azt mondta: „médiafelületben hátrányt szenvedünk a Fidesznek köszönhetően, ezért a lábunkat fogjuk használni. (…) Szeretnénk, ha a jelöltjeink minden településre eljutnának.”

A programról elmondta: folyik a szakmai munka a nyugdíjak, a családtámogatások és az adók arányosítása, bérlakásépítés, energetikai korszerűsítés ügyében is, mert „az biztos, hogy a jelenlegi rendszer, (amelyben) minél több pénze van valakinek, annál nagyobb erőforrásokhoz jut hozzá – ez tarthatatlan”.

„Teljesen tragikusnak” nevezte, hogy a járványidőszakban a magyar milliárdosok vagyona még nagyobbra nőtt, miközben „a másik oldalon emberek napról-napra élnek”. Elfogadhatatlan, hogy a munkavállalók és a kis- és középvállalkozók közterheinek aránya ugyanakkora, mint a milliárdosoké.

A járványhelyzetről azt mondta: „a legnagyobb baj, amikor nincs bizalom”, márpedig a kormány intézkedései miatt bizalmatlanság és sok esetben káosz van.

Hangsúlyozta: az ellenzék és a Magyar Szocialista Párt oltáspárti; amit számonkérnek a kormányon, az oltási terv és az őszinte, nyílt információ.

Forrás: Hírklikk

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.