Miért késlekedik a kormány?

Egyszerűen igényelhető bértámogatást, most!

A Fidesz bebizonyította, hogy semmit sem tanult a tavasszal elkövetett hibáiból, mivel ismét csak egy kudarcos bértámogatási programot sikerült összehoznia. A kormány most sem akar érdemi támogatást nyújtani a bajba került vendéglátósoknak, miközben az egész ország érzi, hogy a korábbi elkésett és szűkmarkú intézkedéseinek milyen súlyos következményei lettek: kirúgások, fizetéscsökkenések, cégcsődök indultak el.

Tavasz óta láthatjuk, hogy megvan a pénz a válságkezelésre, csak éppen a Fidesz nem oda juttatja el, ahova kellene. Az látszik ugyanis, hogy a multiknak és az oligarcháknak villámgyorsan röpködnek a több tízmilliárdok, miközben a munkavállalók a megélhetésükért, a kis- és közepesvállalkozások pedig a talpon maradásért küzdenek.

Úgy tűnik, hogy a kormány szándékosan cserben hagyja azokat, akiknek a megélhetése az állami bértámogatástól függ. Ugyanis a külföldön bevált rendszert a magyar kormány fideszesítette, amiből az lett, hogy egy túlbonyolított folyamaton keresztül nyújtanak, túlságosan kevés támogatást és azt is rendkívül lassan. Ennek pedig az a következménye, hogy rengeteg vendéglátós a mai napig nem kapta meg még a novemberi bértámogatást sem az államtól.

Az MSZP már a válság kezdete óta azt az álláspontot képviseli, hogy a munkahelyek védelmét, valamint a magyar a kis- és középvállalkozásokat kell támogatni, továbbá a munkájukat elvesztőknek, a fizetéscsökkenést elszenvedőknek azonnali segítséget kell nyújtani.

A kormánynak 80%-os bértámogatást kell biztosítania és egyszerűsítenie kell a folyamatot annak érdekében, hogy minél hamarabb megkapják a segítséget a bajba jutottak! Az elbocsátás előtt álló munkavállalók bérének 80%-át állami támogatásként kell biztosítani 180 ezer forint nettó összegig, a munkavégzés megmaradásával 3-6 hónapra.

Továbbá gondoskodni kell azokról, akik nehéz helyzetbe kerültek, az MSZP ezért követeli, hogy az álláskeresési támogatást 9 hónapon át folyósítsák, amelynek nettó összege nem lehet alacsonyabb, mint 100 ezer forint.

MSZP

Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.