Szalai Anna: Gátfutás

Régóta várt győzelmi jelentést tett közzé a főváros: eredményesen lezárult a Lánchíd rekonstrukciójára hirdetett tender. A hírek szerint nem kevés rábeszélés kellett ahhoz, hogy az A-Híd Zrt. egyáltalán elinduljon, de végül az ő bruttó 26,75 milliárd forintos ajánlatuk bizonyult a legjobbnak. Ha nem is lett olcsóbb az egy éve lezárt eljárásra érkezettnél, de legalább van esély a végső győzelemre a rozsdával való versenyfutásban.

Nem volt könnyű menet. A Lánchíd felújítását már 2002-ben tervbe vette a városvezetés. Csaknem tíz évbe került, amíg a híd kritikus állapotát tanúsító műszaki felülvizsgálat elkészült. A tervekre három évet kellett várni, az első kivitelezői tenderre újabb négy évet. Ezt a kormány közbelépése miatt vissza kellett hívni. Az új közbeszerzési pályázat határidejét kétszer is kitolták, mire 2019 nyarán kiderült: a kivitelezők 35,8 -38,6 milliárdért vállalták volna a híd, a Váralagút és a 2-es villamos aluljárójának felújítását. Csakhogy összesen 23,4 milliárd forint volt az egészre. (Ebből 6 milliárdot ad az állam, 14,7 milliárd forint hitel, a többi a fővárosé.)

Karácsonyék kicsit hezitáltak, majd eredménytelennek nyilvánították a tendert. Az új kiírására több mint fél évet kellett várni. Nem lett nagyobb a merítés. Az ár se lett kevesebb, a kormány se adott többet. De nem volt választás, le kellett zárni a tendert. A rozsda tetemes előnyre tett szert.

És ez még csak a pálya közepe. A főváros az átugrandó gátak felén ha túl van. Egy műemlék felújítása ezer buktatót rejt, ráadásul jelen esetben már be is van építve egy. A hidat az érvényes kormányhatározat szerint csak 18 hónapig lehet lezárni, ez pedig szinte bizonyosan kevés lesz. S akkor még nem beszéltünk a kivitelezők örök játszmájáról: a váratlan munkák miatti áremelésről. Nagyon messze van még a munkálatok befejezésének 2023 őszi céldátuma.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.