Mégsem bontható a Wichmann

Tíz napja, január 6-án írta meg elsőként a Falanszter blog, hogy Kazinczy utca 55. szám alatti, egykori Wichmann-kocsma magántulajdonban lévő emblematikus épületét (is) le akarják bontani. Az össznépi felzúdulást követően azonban új fejlemény van az ügyben: úgy néz ki, hogy az utolsó pillanatban mégis megmenekülhet az épület!

Ma reggel ugyanis Gulyás Gergely, a kulturális örökség védelméért felelős Miniszter- elnökséget vezető miniszter azonnali hatállyal műemléki védettségi eljárást rendelt el két budapesti épülettel kapcsolatban:

  • az egyik a VII. kerületi Kazinczy u. 55. alatti Wichmann-kocsmát befogadó ingatlan.
  • a másik az I. kerületi Márvány utca 6-8. alatti, a Márványmenyasszony étteremnek otthont adó ház, amelyet szintén bontani akartak.

Az eljárás befejezéséig, amit a Miniszterelnökség gyorsított ütemben fog lefolytatni, az ingatlanokon tilos bármilyen bontási vagy építési munkálatot végezni – olvasható a tárca közleményében.

Emellett Niedermüller Péter, a kerület polgármestere és Szűcs Balázs alpolgármester is bejelentette, hogy értékleltárt készítenek a kultúrtörténeti jelentőségű épületekről, hogy a kerület más, értékes épületei esetében már korábban közbeléphessenek. Egyúttal egy örökségvédelmi kerekasztalt is létrehoznak.

***

A tervezett, és most leállított beruházáshoz még az önkormányzat előző vezetése adott településképi hozzájárulást, a bontási engedély ügyében. A hvg.hu úgy tudja, az ide építendő ötemeletes szállodáról szóló tervet 2018 decemberében Hutiray Gyula, a kerület akkori alpolgármestere engedélyezte.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.