Bonta M.: Gazdálkodj okosan!

Megdicsőült a Pénzügyminisztérium (PM) weboldala, az Okosan a pénzzel, elnyerte ugyanis az Év honlapja címet. Az indoklás szívmelengető: eszerint nem kisebb feladatra vállalkozott a tárca, mint hogy tanácsaival támogassa az embereket. Ez “a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben is nagy segítséget jelenthet, ugyanis információt nyújt azokról az intézkedésekről is, amelyekkel a kormány a vállalkozásokat és a háztartásokat segíti.”

Ámde a PM-re is igaz volt az a bibliai mondás, hogy “bort iszik és vizet prédikál.” Varga Mihály miniszter és csapata 2020-as teljesítményéről aligha az jut a gazdaság iránt csak csekély mértékben is érdeklődők eszébe, hogy okosan gazdálkodtak. Éppen ellenkezőleg, felelőtlen módon, még a NER évtizedes célját, a GDP arányos államadóság kézben tartását is feladva. Így érvelt Orbán Viktor még 2011-ben, megelőlegezve a későbbi katonai retorikát: “Az államadósság nem közgazdasági probléma, hanem egy ellenség, amelyet hanem győznek le, az ellenség győz le minket.” Valóban csökkent akkor az államadósság mértéke, igaz, csak a “nyugdíjtőzsdének” titulált magánpénztári tagdíjak elorzása révén.

Most azonban más a helyzet. A járvány alaposan megtépázta a világ gazdaságát, de Magyarország teljesítménye nem volt az uniós tagállamok többségéénél rosszabb. Még a járvány első szakaszának legnagyobb vesztesei – az idegenforgalom (a belső turizmus csúcsrajáratása révén) és a vendéglátóipar – is biztató életjeleket mutattak, ám ez pünkösdi királyságnak bizonyult. A PM az óév utolsó óráiban minden esetre átmeneti esztendőnek minősítette 2020-at. A töretlen optimizmus árnyékában viszont Varga Mihály kénytelen volt megvallani egy történelmire duzzadt adatot: az elmúlt esztendőt 5548 milliárd forintos mínusszal zárta a költségvetés. Még 2019 tavaszán 367 milliárdos deficitet tervezett a mögöttünk hagyott évre a kormány, de ezt a kiszámíthatatlan, nem gazdasági eredetű körülmények felülírták. Orbánék bűne korántsem az, hogy elengedték a pandémia miatt a költségvetést, hiszen aligha tehettek volna mást. Sőt még a 9 százalékos GDP arányos államháztartási hiány is beleillett az Európai Bizottság előzetes várakozásaiba.

Az azonban felháborító, hogy ha már Brüsszel a realitásokhoz igazodva ennyire engedékenynek bizonyult, akkor ez miért jelentett felhívást keringőre; ha törik, ha szakad, miért kellett ennyi pénzt – természetesen a gazdaság védelmére hivatkozva – elkölteni. Márpedig ez történt. A kormány ugyanis decemberben, mint az utolsó tíz esztendőben számtalan alkalommal, látványos pénzszórásba fogott. Egyetlen hónap alatt 1000 milliárd forintot vertek rá a deficitre. De nem a szinte emberfeletti erőpróbának kitett egészségügy gondjainak orvoslására, a munka nélkül maradtak támogatására vagy a kis- és közepes vállalkozások talpon maradásának elősegítésére költöttek. Ehelyett gyanús alapítványok feltőkésítésére, hadseregfejlesztésre, egyházi célokra, pótlólagos sportfinanszírozásra szórták el a milliárdokat.

Így gazdálkodik okosan a pénzzel a NER.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.