Németh Péter: A mi Trumpjaink

Még a Washingtonban történtek előtt határoztam el, hogy ezen a héten arról írok, vajon milyen esztendőre számíthatunk 2021-ben, azaz a választásokat megelőző évben. Mindez most Krekó Péter esetéről jutott eszembe: a Political Capital vezetője még decemberben adott egy interjút angol nyelven a brüsszeli Politicónak, amelynek egyetlen mondatára talált rá valaki a jobboldalon, és indított el egy hadjáratot az elemzővel szemben. A leírtakat (!) szándékosan félrefordították, mintha Krekó az oltás megtagadására buzdítva szeretné az Orbán-kormány hatalmát megingatni, majd a védekezés elmulasztása miatti sok-sok halotton keresztül eljutni a választási győzelemig.

Krekó természetesen nem ezt mondta, a Politicóban sem ez jelent meg, ez azonban egy pillanatig sem zavarta a jobboldal sajtómunkásait és a Fidesz prominenseit. Bayer Zsolt petíciót indított, Kocsis Máté aláírásra buzdított, mégpedig azzal a felütéssel, hogy elég volt a baloldali halálkampányból. A Fidesz frakcióvezetője természetesen kiegészítette szövegét Korózs Lajos „kamuvideós” támadásával, Menczer Tamás külügyi államtitkár pedig az ATV Egyenes Beszéd című műsorában – noha a beszélgetés tartalma ezt nem indokolta – az amerikai események kommentálása helyett nekiesett Krekónak és a baloldalnak. Más szóval: felmondta a leckét. Menczer egyébként az USA-ban történtek kapcsán azzal indokolta a magyar kormány hallgatását, hogy azért nem szólalt meg Orbán Viktor vagy Szijjártó Péter, mert ők nem kommentálják más ország belügyeit. Túl azon, hogy ez az állítás önmagában sem igaz, a hallgatás önmagában is beszédes, kiváltképp ha hozzátesszük azt a Menczer-féle kiegészítést, hogy ezt várják el másoktól is, Magyarországgal szemben.

Vagyis: senki se szólaljon fel az ellen, hogy itt már most elkezdődött a jobboldali, mindenre hajlandó fideszes szavazók hergelése. És igen, ez lesz egész évben. Ha nem találnak egy olyan mondatot, nyilatkozatot sem, amelybe bele lehet kapaszkodni, akkor majd kreálnak. Így történt Niedermüller Péter fehér heterós gondolata után, Korózs Lajos megnyilatkozását követően, és most Krekó Péter esetében is. Kövér László ugyanakkor nyugodtan beszélhet már most arról, hogy az ellenzék, ugyanúgy, mint az Egyesült Államokban, a választások elcsalására készül, mit sem törődve azzal, hogy rendszerszintű csalásra legfeljebb a hatalmon lévőknek, azaz a kormánynak van lehetősége. És ezt már eddig is megtette: a választási törvény folyamatos hajlítgatásával, vagy éppen azzal, hogy a szavazócédula lefényképezését is törvényesítette.

Szóval nagy erőkkel folyik a fanatikus Fidesz és Orbán hívők heccelése. Nem véletlenül tette fel kérdést a Capitolium elleni roham után Guy Verhofstadt  EP-képviselő – az európai populisták hallgatására utalva -: „nekünk is ezt tartogatjátok?” Donald Tusk, a Néppárt elnöke pedig így fogalmazott: „mindenütt vannak Trumpok, úgyhogy mindenki védje meg a saját Capitoliumát.”

Mi tagadás, itt, Magyarországon teli vagyunk Trumpokkal. Látni fogjuk az idén. Is. 

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.