Tóth B.: Hatan egy irányba!

Lépésről lépésre a kormány- és korszakváltás felé.

Lassan itt az év vége, a szembenézés, a számvetés ideje. Sokan ilyenkor – ha csak lélekben is – a tükör elé állnak, hogy legalább maguknak megvallják: mit hozott és mit vitt a magunk mögött hagyott esztendő, mi teljesült a fogadalmakból és reményekből, és mit kell a kudarcok közé sorolni.

Nincs ez másként a politikában sem. A különbség legfeljebb annyi, hogy mi nem csak magunknak, hanem az embereknek is őszinte elszámolással tartozunk. Azoknak, akikért dolgozunk. Úgy gondolom, ha közös jövőnket tervezzük, az az alap, hogy egyenesen, mellébeszélés nélkül szembenézzünk mindazzal, hogy hol tartunk most.

Ha a járvány sújtotta Magyarország elmúlt egy évét nézzük a tükörben, sajnos azt kell látnunk, hogy nálunk sokkal súlyosabb a helyzet, mint máshol. A magyar embereket ugyanis nem csak a koronavírus fenyegeti, hanem a Fidesz-kormány tétlensége is. Nincs rá jobb szó: Orbán Viktor és a Fidesz cserbenhagyták Magyarországot. Miközben más országokban tömegesen tesztelték az embereket, nálunk a kormány sokáig csak ingyenes parkolással és járatsűrítésekkel akarta megállítani a járványt. Miközben máshol igyekeztek segíteni az emberek megélhetésén, nálunk a Fidesz stadionokra, vadászkiállításra és űrkutatásra szórta el a Gazdaságvédelmi Alap milliárdjait.

Képviselőink szinte minden héten tettek javaslatokat a kormánynak és számtalan követelést is megfogalmaztunk. A Fidesz azonban még arra sem hajlandó, hogy legalább a munkahelyi fertőzéseket megelőzze azzal, hogy 100 százalékos táppénzt ad! Az emberek most ugyanis inkább eltitkolják a betegségüket, és a tesztelést sem vállalják, mert félnek a jövedelem-kieséstől. Az állástalanok fele semmilyen ellátást nem kap, a nyugdíjasoknak is csak egy ígéret jutott, hogy majd februárban utalnak nekik egyheti nyugdíjat. Ebből így karácsony előtt nem sok mindent lehet venni…

Eddig is több mint 3 millióan tengődtek a szegénységi küszöb alatt, most az elbocsátások miatt sokkal többen lesznek. A Fidesz-rezsim nem erősítette meg érdemben a szociális hálót, nem biztosította a túlélés esélyét azoknak, akiknek megszűntek a tartalékaik. Nem emelték az álláskeresési járadék összegét, sem az időtartamát, és nem emelték az alanyi jogon járó juttatások, vagyis a családi pótlék, a GYES, a GYET, és az anyasági támogatás összegét sem. Hiába csökkent az elmúlt években a töredékére a földgáz ára, Orbánék továbbra sem hajlandók olcsóbban adni, mert az oligarcháik még most is a magyar családokon nyerészkednek.

Szeptemberben Orbán Viktor azt mondta, ő és a kormánya felel mindenért, hiszen „ezért kapja a fizetését”. Azóta több mint hétezer magyar ember halt meg a fertőzésben, mire most Orbán gyáván kijelentette: ezért nem ő és nem a kormánya a felelős! Kérdezem: akkor miért kellett neki a felhatalmazás? A hatalom kell, a felelősség nem? Ez nem így működik! Az ellopott közpénzek elrejtéséről szóló Alaptörvény-módosítás nem menti meg az emberek életét! A választójogi törvény megváltoztatása sem állítja meg a fertőzést! Pitiáner és felelőtlen magatartás, hogy Orbán Viktor válságkezelés helyett a saját önkényuralmi rendszerének megerősítésével van elfoglalva! Ez az emberek elárulása! Ki kell mondanunk: azért a helyzetért, amiben most az ország van, Orbán Viktor és a Fidesz a hibás!

Amit most, 2020 végén láthatunk, az már a Fidesz végjátékának a kezdete, amit már ők is éreznek, és látható módon elkezdtek felkészülni a „hosszú télre”! Kapkodva gyűjtögetnek, lopnak, válóperekben osztják szét a vagyont, és gyors ütemben igyekeznek civil pozíciókat elfoglalni. Rájöttek, hogy sem az erőfitogtatás, sem a krumplipolitika nem vezetett eredményre! Még náluk van a hatalom, még övék minden pénz, de a bukásuk már elkezdődött. Az emberek bizalmát ugyanis nem lehet sem erővel kicsikarni, sem pedig pénzzel megvenni. Orbán Viktornak nem sikerült megakadályoznia a jogállamisági mechanizmus alkalmazását. Ha a kormányfő annak örül, hogy a számonkérés csak később lehetséges, azzal csak azt árulja el, hogy arra számít: akkor már nem ő lesz a miniszterelnök. Az emberek többsége már tisztán látja, hogy a Fidesznek nem szabad hinni. Orbánék mást mondanak és mást cselekednek. Azt mondják kereszténység meg család, és kiderül, hogy a Fidesz-rezsim álkeresztény erkölcse egy brüsszeli szexorgia helyszínén lóg az ereszcsatornán, droggal a hátizsákjában. A Fideszről kiderült, hogy tíz éven keresztül még a saját választóiknak is hazudtak, szégyenbe hozták az országot, a válságkezelésben is megbuktak – ki az, aki ezek után bármit is elhisz nekik?

A helyzet súlyosságával egyre nagyobb a kormányváltásra készülő ellenzéki pártok szövetségének a felelőssége – és ezt érezzük is. Ha a mi elmúlt egy évünket nézzük, a korábbi helyzethez képest hatalmas előrelépést láthatunk. Ősszel több találkozón a hat ellenzéki párt elnökei megállapodtak, hogy közösen készülünk az országgyűlési választásokra. Kinyilvánítottuk, hogy jövőre előválasztásokat tartunk és mind a 106 választókerületben közös egyéni jelölteket állítunk. A közös lista pedig ma már olyan szükségszerűség, amire nem csupán a választójogi törvény legújabb módosítása kényszerít minket, hanem az ellenzéki szavazók egyre nagyobb tömege is ezt követeli. És a jelek biztatóak, hiszen a legújabb felmérések szerint a demokrata ellenzéki szövetség legyőzheti a Fideszt.

Tudjuk jól, hogy a rogáni propaganda-gépezet – 200 milliárddal megtámogatva – arra készül, hogy „összesorosozza” az ellenzéket, besározza a baloldaliságot, és lejárassa jelöltjeinket. Kulturált viselkedést ettől a gépezettől nem várhatunk. Nincs kétségem afelől, hogy nehéz évünk lesz. De nem állhatunk meg, nem toporoghatunk, mert feladatunk van! Fel kell készülnünk 2022-re és be kell küldenünk a süllyesztőbe a Fidesz-KDNP álkeresztény hadait! Meg kell hirdetnünk a demokrata pártok választási szövetségét, alternatívát kell állítanunk, és le kell bonyolítanunk az előválasztásokat! Ha ez kell a konszenzushoz, mind a 106 választókerületben! Az előválasztási „háziversenyen” több száz ellenzéki jelölt fog megmérkőzni, de a végén mindenhol csak egy maradhat. Bízom benne, hogy a legjobb.

Az MSZP megkezdte a felkészülést a feladatra. Már a 2019-es önkormányzati választás során bebizonyosodott, hogy az ellenzéki szövetség sikerei nem valósulhattak volna meg az MSZP tagjai, közösségei, szervezetei és kampánya nélkül. Olyan szervezési tapasztalatunk és aktivista hálózatunk van, amiről a többi ellenzéki párt is elismeréssel szól. Három pillérből álló programunkat is letettük a szövetség asztalára: visszahozzuk az emberek életébe a szabadságot, a jogbiztonságot és a demokráciát, esélyteremtő államot építünk és környezeti értékeink védelmében megállítjuk a fideszes rombolást. Ezek olyan célkitűzések, amelyekkel minden ellenzéki egyetérthet.

Tudom, furcsán hangzik, de szerintem ma többen baloldaliak, mint azt sokan hinnék. Azt szeretnénk, hogy az emberek ráébredjenek: mi róluk beszélünk, az ő céljaikat, vágyaikat képviseljük, mi tudjuk a megoldást az életük problémáira, a jövőjükkel kapcsolatos kérdéseikre! Azokhoz kell szólnunk, akik ma még úgy érzik, hogy velük senki sem törődik. Meg kell mutatnunk, mennyire vonzó az a másik jövő, amit mi kínálunk. Radikálisak leszünk, mert a baloldal egyik fő erénye az, hogy van bátorsága változtatni. Egy korszakváltás küszöbén állunk, és az MSZP a motorja lesz annak a folyamatnak, amellyel létrehozzuk a Jövő Köztársaságát.

Tóth Bertalan
az MSZP társelnöke

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.