Rossz stratégia, hibás döntések

Az ellenzék javaslatára csütörtökön meghallgatta az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti bizottsága az Operatív Törzset. Titoktartási szerződésekre, feleslegesen kiürített kórházi ágyakra, valamint pártpropagandának használt népegészségügyi közleményre is fény derült.

Miután köszönetet mondott az egészségügyi dolgozók a nyilvánosság elől eldugott, heroikus, kitartó, embertelen körülmények között végzett munkájáért a járvány elleni küzdelemben, Harangozó Tamás elképesztő jelenségre hívta fel a figyelmet.

Elmondta, a mai ülésen sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az Operatív Törzs, hogy titoktartási nyilatkozatot íratnak alá az orvosokkal és az ápolókkal a kórházakban.

„Mit titkolnak? Ki elől titkolják? Mit nem szabad tudniuk a magyar embereknek? Azt, hogy milyen körülmények között dolgoznak az orvosaink, vagy, hogy valójában milyen állapotok vannak a kórházban? Miért van az, hogy egy járvány-védekezés során nem pont bemutatjuk, hogy milyen hősies helytállás van és akár bemutatjuk azt is, hogy milyen problémák vannak, hogy lássák az emberek, és, ha kell, változtassanak rajta”

– sorolta a felmerülő aggályokat.

Harangozó ismertette, két olyan ügy is volt, amelyben Müller Cecília, Országos Tisztifőorvos asszony fontos dolgokat mondott az elmúlt idők nagy vitáinak tisztázása tekintetében. Az egyik a védekezési stratégia váltás a kormány részéről, hiszen amíg tavasszal minden covidost kórházba vittek, most csak a súlyos eseteket, mintegy 4%-át a betegeknek.

„Ezzel maga Müller Cecília ismeri be nagy nyilvánosság előtt, hogy a tavaszi időszakban, az első hullám alatt a kormány eldöntött és embertelenül végig vert, erőszakos kórház kiürítési akciója elhibázott, fölösleges és káros volt”.

Hozzátette, ezt most már a kormány is látja, de egyébként Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság MSZP-s elnökének elhíresült videója is ennek az intézkedésnek a káros hatásait és kárvallottjait akarta bemutatni, azokat, akik a szeretteiket elveszítették, csak mert nem covidosok voltak és így nem kaptak ágyat.

A szocialista politikus szerint a mai nap másik nagy „önbevallása” a tisztifőorvos részéről az volt, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ július vége óta elismeri az antigén gyorsteszteket és a protokoll szerint megfelelőnek nyilvánította azokat, sőt, a mentősök is ezt használják: pozitív eredménnyel hivatalos covid-pozitívnak ismerik el a fertőzöttet.

„Mindez azért fontos, mert Karácsony Gergely, főpolgármester november elején megelégelve a kormány semmittevését bejelentette, hogy mintegy 100.000 ilyen antigén tesztet vesz a Főváros és saját alkalmazottait, budapesti pedagógusokat, illetve szociális munkásokat fog önköltségen letesztelni. (…) Másnap reggel a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményt adott ki, hogy az antigén tesztek nem alkalmasak szűrésre. Ez Müller mai mondatai után azt mutatja, hogy valaki a szakmai állásponttal ellentétesen kifejezetten pártpolitikai eszközként használta a Központot”

– mondta az MSZP frakcióvezetője.

Elmondta, az ülésen felszólította Müller Cecíliát, haladéktalanul vonja felelősségre azt, aki ezt tette és, ha kell, menessze is, hiszen hiteltelenné tette az intézményt.

Harangozó arról is beszámolt, mennyire súlyosan téved a tisztifőorvos, aki szerint az Operatív Törzs és a kormány mindig minden intézkedést időben és helyesen hozott meg.

„Ugye nem azt akarja ezzel a magyar népnek mondani, hogy a mai napon elhunyt 182 ember és a több ezer fertőzött, kórházi kezelt és lélegeztetőgépen levő honfitársunk sorsa tervezett és jó intézkedések következtében alakult így?”

– tette fel a kérdést, jelezve, hogy bízik abban, hogy csak félreértés volt Müller megállapítása.

Végezetül, a bizottság MSZP-s tagja elmondta, felhívta az ülésen az Operatív Törzs képviselőinek figyelmét, hogy a magyar emberek életének védelmére esküdtek fel, nem a kormányzó pártok kiszolgálására.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.