A teljes ellenzék megszavazza

A DK-frakció is megszavazza a rendkívüli jogrend 90 napos meghosszabbítását. Ezt Orbán Viktor kérte kedd este. Az MSZP is igent mondott már, és a többi ellenzéki frakció is – így az Országgyűlés “négyötödös” eljárásban már kedden dönthet az új koronavírus-törvényről.

A Demokratikus Koalíció parlamenti képviselői is megszavazzák az Orbán Viktor által kedd este bejelentett rendkívüli jogrend 90 napos meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot. Ezt Vadai Ágnes frakcióvezető-helyettes mondta el a mai délutáni döntésük után az atv.hunak.

Orbán Viktor kedd este jelentette be, hogy a kormány a koronavírus-járvány miatt újra veszélyhelyzetet rendelt el, az alkotmány szerint ugyanakkor 15 napig érvényes. A miniszterelnök az Országgyűléstől azt kérte, szavazzák meg a rendkívüli jogrend 90 nappal történő meghosszabbítását. A miniszterelnök azzal indokolta a veszélyhelyzet kihirdetését, hogy “gyors cselekvésre és időben meghozott intézkedésekre lesz szükség. Ha a vírus terjedése gyors, akkor nekünk is gyorsnak kell lennünk”. Az, mint mondta, “végképp abszurd” ugyanis, hogy legutóbb a maszkviselés megsértését büntető szabályok szigorításáról két hét alatt döntött az Országgyűlés.

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető csütörtökre hétpárti egyeztetést hívott össze, melyen Varga Judit, az újabb koronavírus-törvényjavaslat előterjesztője is részt vett.

“Na, ugye!”

A zárt ajtók mögött folytatott hétpárti megbeszélés után kiderült, az ellenzék tudja támogatni a 90 napos hosszabbítást, kisebb “garanciális feltételekkel”.

Kocsis Máté azt kérte a baloldaltól, hogy szavazzák meg a hosszabbítást. A Fidesz frakcióvezetője a Facebook-oldalán azt írta az ellenzékről: “Tavasszal nem számíthattunk rájuk, akkor nem támogatták a veszélyhelyzet meghosszabbítását, nem szavazták meg a koronavírus-törvényt, külföldön támadták Magyarországot, és még kamuvideót is készítettek a magyar egészségügy lejáratására. Ez most nem a politikai viták ideje! Vigyázzunk egymásra!”

Harangozó Tamás: az MSZP kész megszavazni, ha…

A tegnapi egyeztetés után Harangozó Tamás szocialista frakcióvezető-helyettes azt nyilatkozta az atv.hunak : az MSZP kész megszavazni a négyötödös parlamenti kivételes eljárást is ( így egy nap alatt megtárgyalhatják és el is fogadhatják a törvényt ) és magát a törvényt is a 90 napos veszélyhelyzetről, hiszen az egyetlen és legfontosabb követelésük, teljesül a 90 napos határidő megszabásával. A szocialista politikus hangsúlyozta: a hétpárti egyeztetésen általuk látott törvényjavaslat elfogadható a számukra, azt megszavazzák, ha a Fidesz nem csempész bele még a szavazás előtt valamilyen meglepő módosítást. A tészletekről tegnap itt írtunk.

A többi ellenzéki párt is megszavazza

A tegnapi egyeztetés óta kiderült: a többi ellenzéki frakció is kész megszavazni a 90 napos hosszabítást, hiszen a legfontosabb tavaszi feltételük/követelésük teljesült, Orbán Viktor, illetve a kormány ugyanis határidőhöz kötötte a veszélyhelyzetet. A hvg.hunak az LMP, és a Jobbik is azt mondta, “komoly a helyzet”, “szükség van erre”, “ebben a tavaszinál is súlyosabb válsághelyzetben megadnak minden segítséget”.

Az MSZP és a Párbeszéd részéről ugyanakkor garanciális feltételeket is szeretnének. Ilyen például, hogy az ellenzéki frakcióvezetők is Alkotmánybírósághoz fordulhassanak, ha a különleges jogrenddel kapcsolatban alkotmányos aggályok merülnének föl, és a taláros testület három nap alatt döntsön az indítványról. (Jelenleg ugyanis egy alkotmánybírósági beadványhoz az összes ellenzéki képviselő aláirására szükség van.)

Az ellenzéki frakciók kedden a házszabálytól való eltérést is megszavazzák, ez a négyötödös döntés teszi lehetővé, hogy már kedden meglegyen a zárószavazás is a kormány új koronavírus törvényjavaslatáról, a 90 napos hosszabbításról.

A törvény elfogadásához elég a jelenlévő képviselők kétharmadának az igen voksa, azaz a kormányoldalon a “133 bátor ember” – de a nyilatkozatok szerint most úgy tűnik, egyhangú szavazás lehet a parlamentben.

(Forrás: ATV)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.