Csökkent a forgalom Budapesten

10 százalékkal kisebb volt a forgalom Budapesten iskolakezdéskor a tavaly szeptember eleji időponthoz képest – írja a Telex. A mérést az egyik autós navigációs eszközöket forgalmazó cég készítette a lap számára. 

A belvárosi, főleg parkolásra használt utcák viszont sokkal nagyobb forgalmat bonyolítottak. Ezeken átlagosan csak 10 százalékkal volt kisebb a forgalom a vizsgált héten 2019-el összehasonlítva. Ennek egyik oka a home office lehet, az emberek egy része még mindig otthonról dolgozik, így ők kevesebbet közlekednek hétköznapokon.

A járvány első hullámának májusi végéhez képest viszont közel 40 százalékkal nőtt a főváros utcáin a forgalom. Kivétel az irodaközeli, parkoló funkciójú (V. és XIII. kerület) utcák, itt még csökkent is az autók száma, feltehetően azért, mert augusztusban már nem volt ingyenes a parkolás. Kiemeli a felmérés a Soroksári út és Haller utca kereszteződését, mert a villamosvonal építkezés hatására ezen utak forgalma jelentősen csökkent, míg a környező kis utcákban többszörösére nőtt a forgalom májushoz képest.

A cég megnézte a bulinegyed forgalmi adatait is a kísérleti forgalomcsillapítás előtt és után (augusztus elején és szeptember elején). Az eredmény szerint azokban az utcákban (Király, Dob, Wesselényi és Dohány utca), ahol az egyirányúsítások megváltoztatásával igyekeztek csökkenteni a forgalmat, valóban csökkent is a közlekedés.

Néhány utcában (Holló, Síp és Klauzál utca) azonban megnövekedett a forgalom, mert csak ezeken az utcákon hagyható el a terület. A Holló utcában például négyszeres lett a forgalom, a Klauzál utcában háromszoros – mutatja a Telex számára készített mérés.

(Forrás: ittlakunk.hu)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.