Karácsony a Lánchíd-tenderről

„128-szor megüzenték nekem fideszes fürkészek és portyázók, hogy vonuljak vissza a belpolitikából” – közölte a főpolgármester.

Többször is javasolták már neki, hogy inkább lépjen vissza a politikától – mondta Karácsony Gergely főpolgármester az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Úgy fogalmazott:

„128-szor megüzenték nekem fideszes fürkészek és portyázók, hogy vonuljak vissza a belpolitikából, és akkor minden rendben lesz”.

Hozzátette, megtiszteltetésnek érzi, hogy Budapest főpolgármestere lehet, nincsenek más ambíciói, így nem készül arra sem, hogy miniszterelnök-jelöltként indul a 2022-es választáson.

A Lánchíd felújításáról azt mondta: a jelenlegi politikai vihar el fog ülni, a híd pedig fel lesz újítva. Arra, hogy Hollik István bejelentette, a kormány átveszi a Lánchíd felújítását, ha a főváros vezetése sokáig „szerencsétlenkedik”, a főpolgármester azt mondta:

ez „vaskos önleleplezés”, ugyanis ebből a kormányzati szándékból két dolog is kiderül.

Az egyik, hogy tulajdonképpen nem is sürgős a kormányzatnak a felújítás, hiszen ha átvennék a hidat, akkor a közbeszerzést leghamarabb fél év múlva tudnák kiírni. A másik, hogy ezek szerint pénz is van a munkálatokra, nem csak az a 6 milliárd, amit a kormányzat a fővárosnak ígért.

A főpolgármester szerint a felújítás már régóta időszerű, és „nem akar hátrafelé mutogatni”, de Tarlós Istvánnak 9 éve lett volna rá. Szerinte az új városvezetés az utolsó pillanatig nyitva hagyta a lehetőséget, miután kiderült, hogy csaknem kétszer annyiba kerül majd a felújítás, mint a kormány tervezte: felajánlották, hogy osszák fel a költségeket, vagy akár felezzék meg azt, de a kormányzat ragaszkodott a korábban megígért 6 milliárdhoz.

Karácsony szerint a műszaki dokumentáció kész, a BKK fogja kiírni a közbeszerzést, egyelőre nem tudni, pontosan mikor, de ahogy a főpolgármester fogalmazott:

„99 százalékban készen vagyunk”.

Szerinte ahogyan a kormány viselkedik az ügyben, egyértelműen arra utal, hogy politikai céljai vannak: vagyis azt szeretnék láttatni, hogy az új vezetés nem képes sikeresen működni.

Az elfogadott 2021-es költségvetésről a főpolgármester azt mondta: nem csak az ellenzéki, de a fideszes önkormányzatok is rosszul járnak, hiszen tőlük is forrásokat vonnak el – a különbség csak annyi, hogy ők talán több támogatást kapnak később, mint az ellenzéki települések.

Karácsony hangsúlyozta:

kereste a közös hangot a kormánnyal, egy időben – amikor megegyezés született az atlétikai vb-vel kapcsolatban – azt érezte, ez meg is tud valósulni, de szerinte a járványhelyzet fordulatot hozott, a kormányzat ugyanis úgy érezhette, erre hivatkozva sok mindent megtehet.

Úgy fogalmazott, lebeszélné erről a költségvetésről a kormányzatot, mert szerinte az emberek jobban bíznak az önkormányzatokban, mint az ország vezetésében, mivel az önkormányzatok közelebb vannak hozzájuk – azzal viszont, ha az önkormányzatoktól elvesznek, az emberektől vesznek el. A főpolgármester hozzátette:

az elvonások miatt több fejlesztés is elmaradhat Budapesten, de dolgozókat nem bocsátanak el a fővárosi intézményekből és cégektől.

Forrás: Népszava

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.