Tóth Bertalan: A mérhető kár

Sokak szerint mérhetetlen a kár, amit a Fidesz kormányzása Magyarországnak okoz. Én más véleményen vagyok: szerintem a kár nagyon is mérhető.

Elsősorban, sajnos, emberéletekben. A kormány nem tett semmit a koronavírus-járvány megelőzése érdekében és legalább kéthetes késéssel lépett a megfékezésére. Éppen azokat a lépéseket nem tette meg, amikkel más országokban a járványt sikeresen fékezték: a fertőzöttek és potenciális fertőzöttek megfelelő elkülönítését, kapcsolataik nyomon követését és tesztelését.

A járványnak leginkább kitett egészségügyi dolgozókat és az otthonokban sokan együtt élő idős embereket és gondozóikat sem tesztelték, az ellenzék és az orvosok ismételt figyel- meztetése ellenére sem. De nem látták el őket időben megfelelő védőfelszereléssel sem – ezeket, ki tudja, miért, raktárakban halmozták, amíg soknak a szavatossági ideje is lejárt.

Kapkodó, indokolatlan és sokszor teljesen irracionális lépéseket viszont tettek: maga- tehetetlen, állandó ápolásra szoruló betegeket tettek ki a kórházakból, konténerkórházat építettek – azóta is üres -, teljesen indokolatlanul rendőrködtek, és mindvégig eltitkolták, ma is titkolják, a járvánnyal és következményeivel összefüggő adatokat.

Szembetűnő, hogy a vírusban elhunytak halálozási aránya Magyarországon négy-hatszorosa a környező országokénak, miközben állítólag nálunk kevesebb a fertőzött. Az adatok eltit- kolása azt mutatja: a kormány nem hajlandó még csak szembenézni sem a valós helyzettel. Kisgyerekek szoktak a takaró alá bújni, meg a szemüket eltakarni, hogy ne lássák azt, ami rémisztő. Meg a magyar kormány.

Csakis a magyar embereket illeti köszönet bölcs óvatosságukért és fegyelmezettségükért, hogy nem terjedt még jobban a járvány!

Az emberéletekben okozott káron túl a kormány számláján az embereknek okozott személyes kár is ott van: a kivéreztetett egészségügy miatt alapellátás nélkül maradt betegeké, a kórházból kitett súlyos betegek családjáé, a szociális ágazat dolgozóié, akiktől, hiába vannak a leginkább kitéve a fertőzésnek és hiába hozzák a legtöbb áldozatot, sajnálja a kormány az egyszeri 500.000 forintos juttatást, a béremelésükről meg hallani sem akar. Ott a szülők kára, akik semmit nem kapnak azért, mert otthon kényszerültek maradni gyermekükkel az iskolák bezárása miatt.

Azok kára, akik elvesztették a munkájukat és nem, nem ad nekik a kormány 80%-os bérpótlást, mint bárhol Európában. Azoké, akik egy fillérhez nem jutottak mostanáig, és akik legfeljebb három hónapig juthatnak álláskeresési támogatáshoz, ha egyáltalán oda jutnak.

De ott van a nyugdíjasok egyéni kára is, akik képtelenek megfizetni a csaknem 8%-kal megdrágult alapélelmiszereket. A kormány szerint be kell érniük az év eleji 2,8%-os nyugdíjemeléssel. Sem a legalább 6,5%-os visszamenőleges emelést nem kapják meg, sem a beígért 53. heti nyugdíj vagy az ősszel esedékes nyugdíjkiegészítés előre hozott kifizetését, de a kisnyugdíjasok sem az egyszeri, 20.000 forintos támogatást. És persze szó sincs nyugdíjrendezésről.

Ezek nagyon is mérhető károk; de még arról nem is beszéltünk, hogyan károsították meg a védekezésben oroszlánrészt vállaló önkormányzatokat, az októberi választás eredményeit felülírandó: először a gépjárműadó- és parkolási bevételeket vették el tőlük, aztán Ferencvárostól és Józsefvárostól a fejlesztési forrásaikat, Gödtől a Samsung-gyár területét és bevételeinek egyharmadát. Aztán ez annyira megtetszett nekik, hogy minden 5 milliárd feletti beruházást a fideszes megyei önkormányzatokhoz rendeltek, súlyos károkat okozva az ellenzéki önkormányzatoknak – no meg leginkább persze az ott élő embereknek.

Mi ez, ha nem visszaélés a felhatalmazási törvénnyel?

De tovább is van: a felhatalmazással visszaélve és „nemzetstratégiai érdekre” meg a járvány elleni védekezésre hivatkozva több mint 150 milliárd forintot költött el fű alatt a kormány az államkasszából, azaz a mi pénzünkből, veszteséges haveri cégek felvásárlására, az unokáink életében sem megtérülő Budapest-Belgrád vasútvonalra, újabb stadionokra, vadászati világkiállításra, egyházi örökségvédelemre, a nemlétező bevándorlás kezelésére, önmagát fényező óriásplakátokra és fegyverekre. Ezek a kormány számára mind fontosabbnak bizonyultak az emberek védelménél.

Ezek még csak az anyagi károk, sokukról bővebben tájékozódhat a Diktatúrafigyelő oldalunkon, ahol összegyűjtöttük a rendkívüli felhatalmazással visszaélő kormányzati lépéseket.

Szerepel köztük a színházak felügyelőbizottságainak elfoglalása, a közművelődési dolgozók közalkalmazotti státuszának elvétele, egyetemek magánalapítványként működtetése, a közadatigénylés válaszadási határidejének megháromszorozása, a rémhírterjesztés szándékos féreértelmezése.

A szabadságunkban, szólásszabadságunkban és a mindenkori kormányba vetett bizalmunkban okozott kár csak később lesz számszerűsíthető.

Ha ön szerint sincs ez rendben így, és Ön is szeretné legalább az emberek védelmében megteendő alapvető lépéseket kiszorítani a kormányból, csatlakozzon azokhoz, akik már aláírták petíciónkat!

Írja alá Ön is!

Tóth Bertalan
az MSZP elnöke

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.