MSZP: Jogi segítségnyújtás

Elvennék az önkormányzatok nagyberuházásokba fektetett munkáiból származó pénzeket az emberektől, az Alaptörvénnyel is szembe menve vegzálják és elhurcolják a politikai véleményüket megfogalmazókat – ezért nyújt jogsegélyt az MSZP.

Az önkényesen kihirdetett veszélyhelyzettel az Alaptörvény az emberek feletti, legkisebb ellenőrzés nélküli, totális hatalmat ad a kormány kezébe, ez ellen jogilag fel kell lépni – mondta Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője és frakcióvezető-helyettese csütörtök az este, az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„A kormány az Alaptörvényen túl is mindenbe belebeszélhet jelen állapotban” – mondta el Harangozó Tamás, utalva többek között arra, hogyan vonhatják el a településektől a nagyberuházásokból származó adóbevételeket is.

„Budapesttől elvehetnek beruházásokat úgy, hogy a pénzt a vidéki fideszes önkormányzatoknak osztják. A pénz a megyei önkormányzatoké lesz – ez a törvényjavaslatban világosan le van írva. Elvileg arra kéne költeni legalább egy nagy részét, hogy a beruházás környékén lévő települések is kapjanak belőle, de nem kötelező!”

Az önkényes helyzetet a törvény második paragrafusában foglaltakkal is illusztrálta. „Amikor azt írja elő, hogy valakivel egyeztetni kell, akkor, csak akkor sérti meg a törvényt, ha nem egyeztet. Ez nem azt jelenti, hogy bele kell, hogy egyezzenek, mert akkor egyetértési- vagy vétójogot adott volna. (…) Ez csak annyi, hogy nem csupán egy éjszakai kormányrendeletből fogja megtudni, hogy ki fogják fosztani” – magyarázta el Harangozó, hogy működik a gyakor- latban a kabinetminiszter által előadóként jegyzett, az önkormányzatokat a ‘különleges gazdasági övezet’ elvének kiterjesztésével még az eddiginél is pofátlanabbul kifosztó, beterjesztett törvényjavaslat.

„Azok az emberek, akik azon a településen élnek, ahol ezek a beruházások zajlanak, minden terhét viselik a beruházásnak: a környezetvédelmit, a környezetszennyezésit, a forgalom- terhelést, minden mást is, és nyilván a döntő többségük ott is dolgozik. Jogosan érezhetik úgy, hogy kifosztják őket, mert a plusz teherrel szemben, amit vállalnak, a projekt majdnem minden gyümölcsét el fogják tőlük és az ő településüktől venni. Egy helyi közösség közös pénzéről beszélünk, amit elvesznek, és akkor majd el kell dönteni, hogy mi nem lesz: sport vagy kultúra? De az oktatásba sem tudnak több pénzt rakni, nem tudják felújítani a járdát…” – hívta fel a figyelmet az igazságtalan eljárás következményeire a szocialista politikus.

Az MSZP által indított jogsegélyszolgálatról elmondta, „Bárkinek, akit atrocitás ér, azt javasoljuk, hogy nyugodtan forduljon hozzánk, és mi ingyen ügyvédi, jogi segítséget fogunk adni mindenkinek!” – ígérte pártja nevében Harangozó Tamás.

(Forrás: HírKlikk)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.