MSZP: tömeges tesztelés kell!

Az MSZP arra szólított fel, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében, kezdődjenek tömeges tesztelések.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke kedden – online követhető – sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a jelenlegi helyzet nagy vesztesei az idős emberek. Az MSZP március eleje óta azt kéri, az idősotthonokat lássák el védőfelszereléssel, valamint teszteljék az ott lakókat és dolgozókat – emlékeztetett.

A képviselő felidézte: a járvány miatt, a kórházaknak az ágyaik ötven százalékát fel kell szabadítaniuk. Kijelentette, hogy az utasítást kiadó Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere „egy báb”, mert minden döntést Orbán Viktor miniszterelnök hoz meg, ezért a felelősség is őt terheli.

A kórházakból hazaküldött idős emberek borzasztó kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, de még rosszabb a családtagjaik helyzete – fogalmazott. Félelmének adott hangot, hogy a szakszerű ellátás hiánya miatt, a hazabocsátott betegek közül többen halhatnak meg, mint ahány áldozatot a koronavírus követel.    

Korózs Lajos arra is felszólított, hogy a szociális ágazat dolgozói kapjanak védőfelszerelést, ingyenes utazási lehetőséget, ötszázezer forintos juttatást és rájuk is az egészségügyben érvényes bértábla vonatkozzon. Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke azt mondta, hogy kudarcba fulladtak a kormányfő által bejelentett gazdaság- és munkahelyvédelmi intézkedések. Minden egyes elveszített munkahely Orbán Viktor lelkén szárad – jelentette ki.

Javasolta, hogy az álláskeresési járadék folyósításának időtartama nőjön kilenc hónapra, összege pedig legalább százezer forint legyen. Lehetővé kell tenni a 60-64 év közötti álláskeresők korengedményes nyugdíjba vonulását – közölte, hozzátéve, a duplájára kell emelni a családi pótlékot, a gyed-et és a gyes-t. A politikus követelte a végrehajtások és a letiltások felfüggesztését, valamint az egészségügyi dolgozóknak járó ötszázezer forintos juttatás azonnali folyósítását. A közszférában és a multinacionális cégeknél be kell vezetni az elbocsátási moratóriumot, a kis- és közepes vállalkozásoknál kifizetett bérek és járulékok nyolcvan százalékát pedig át kell vállalnia az államnak – értékelt Komjáthi Imre.

Forrás: Hírklikk

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.