MSZP: Diktatúra-monitoring

Molnár Zsolt szerint mire elmúlik a járvány, egyértelművé kell tenni, hogy nem a vírus ellen, hanem a hatalma bebetonozásáért harcolt a kormány.

Miközben a világ a koronavírussal küzd, a magyar kormány nem ezt teszi, inkább példátlan módon tovább koncentrálja politikai és gazdasági hatalmát – deklarálta felszólalásában Molnár Zsolt. Mert ugyan mi köze – firtatta az MSZP-s politikus – a majdnem ezer milliárdos Budapest-Belgrád vasútépítési projektnek, illetve titkosításának a járványhoz. Mert mi köze a színházak felügyelőbizottságában a kormánypárti többség biztosításának a vírus elleni védekezéshez. Mert mi köze a kórokozó megfékezésének ahhoz, hogy a kabinet elvonja Göd adóbevételeinek egy részét.

És ugyan miért hanyagolja a kormány azokat az intézkedéseket, amelyekkel hatékonyan lehetne küzdeni a járvány, illetve az azzal párban járó válság ellen? Miért nincsenek tömeges lakossági tesztek, miért hagyott magára egész ágazatokat a kormány, és így tovább – kérdezte Molnár Zsolt.

De választ nem kapott. A Miniszterelnökség államtitkára Orbán Balázs inkább arról beszélt, hogy hazai és nemzetközi egészségügyi szakemberek szerint sikeresen lassította a kormány a járvány terjedését. Ami a szocialista honatya által felsorolt ügyeket illeti, azokat az állam- titkár fontos szakpolitikai témáknak tartja. Csak azzal nem tudott mit kezdeni, hogy az ellenzék szerinte nem akarja megérteni, hogy a vírussal össze nem függő javaslatokat egy másik (parlamenti) csatornán tárgyalják, mint a járványintézkedésket. (Az ellenzék értetlenségének oka lehet, hogy többek között Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a vírusvédelemhez lényegében nem köthető ügyeket rendeletben menedzselt, amint a veszélyhelyzet miatt bevezetett, határidőhöz nem kötött rendkívüli jogrend ezt lehetővé tette.

Molnár Zsolt szerint a kormány ugyan mellébeszélhet, de a tények egyértelműek, és ezekkel szembesítik az embereket is. A politikus a Népszavának azt mondta, diktatúra-monitoringot üzemeltetnek, összegyűjtik a kormány hatalmi törekvéseit szolgáló új szabályokat, és azokat egy, a jövő héten startoló honlapon teszik közzé.

A válságkezelés színe, vagy inkább fonákja

A kormány rendeletben “különleges gazdasági övezeteket jelölhet ki”. A kijelölt övezetek a megyei önkormányzat tulajdonába kerülnek, és a települési önkormányzat jogosultságait a megyei önkormányzatok gyakorolják, ideértve az adókivetés jogát is. A kormány rendele- tében a különleges gazdasági övezetek esetében az önkormányzati rendeletektől eltérő szabályokat állapíthat meg

Ez a magyar önkormányzati rendszer jelentős átszabása, a települési és megyei önkormányzatok között viszonyok átalakítása. A járvány elleni védekezés hatékonyságát elvileg sem szolgálja. Ellenben alkalmas a települések kivéreztetésére az ipari területek elcsatolásával és az iparűzési adó teljes elvonásával. Az intézkedés elméletileg sem átmeneti, hiszen még a tulajdonjogot is átírják — ez még a felhatalmazási törvénybe sem férhetne bele. (Ez történt most az ellenzéki vezetésű Göddel.)

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.