Palkovics csak kinyögte…

… hogy mégsem fizetik ki a bér 70 százalékát. Az innovációs miniszter kedd este az Inforádióban próbálta helyretenni a fél nappal korábbi bejelentést.

Kedden Palkovics László innovációs miniszter bejelentette, hogy bizonyos követelmények teljesülése estén a állam kifizeti az alkalmazottak bérköltségének 70 százalékát. A fideszes kommunikációs szokáshoz híven Palkovics nem bontotta ki az igazság minden részletét, mert abból kiderült volna, hogy egy óriási kommunikációs kamu a kormány gazdaságvédelmi intézkedése.

A miniszter kedd este az Inforádióban próbálta helyretenni a fél nappal korábbi bejelentést: a beszélgetésből kiderült, hogy a kormány nem annak a bérnek a 70 százalékát támogatja, amit a dolgozó a rövidített munkaideje alapján megkap, hanem annak a 70 százalékát, amit nem kap meg: a cégeknek májustól jelentkezniük kell a járási munkaügyi hivatalnál, meg kell mutatniuk, hogy mennyivel csökkent a rendelésállományuk, és az állam a kieső részt támogatja – írja az Index. 

Erre konkrétan rá is kérdezett a műsorvezető. Ez így hangzott:   

– Tehát nem az 5 nap 70 százalékát fizetik?

– Nem, a kieső munkaidőt, amit a vállalat nem tud lefedni rendelésállománnyal. Neki ezt meg kell mutatni, a járási munkaügyi osztályokhoz kell benyújtani ezeket a kérvényeket, neki meg kell mutatnia, hogy hogyan változtak a különböző számai, és a kieső munkaidőre vonatkozó bért, vagyis a költségének a 70 százalékát adja oda az állam.

Az is kiderült az interjúból, hogy az állam azoknak a cégeknek hajlandó segíteni, amelyeknek a rendelésállománya maximum 50 százalékkal csökkent, egész pontosan 15 és 50 százalék között. Vagyis lehet, hogy lesz olyan cég, ahol a fizetések 15 százalékának a 70 százalékát fizeti az állam, máshol a fizetések felének 70 százalékát – írta a az Index.

Palkovics szavaiból tehát az derül ki, hogy majd május elsejétől pályázati úton kaphatnak a cégek valami minimális kiegészítést. Az elemzők szerint a bérkiegészítés volt Palkovics bejelentésnek legfontosabb pontja, ám mára kiderült, hogy valójában ez egy jóval erőtlenebb támogatás, mint amire szükség lenne, illetve a környező országokban teljesen megszokott. A bértámogatás elmaradásával a kormány azt kockáztatja, hogy a következő hetekben több százezer munkavállalót bocsájthatnak el. Ám a rendszer erre sem készül, hisz a munkanélküli ellátásokhoz sem nyúltak hozzá, az továbbra is csak három hónapig és a minimálbér mértékéig jár.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.