A közhangulat után mennek

A kormány nem egy kidolgozott járványügyi forgatókönyvet hajt végre, hanem a közvélemény elvárásainak igyekszik megfelelni – konstatálta Mikecz Dániel, a Republikon Intézet politológusa.

Emlékezetes körülmények között döntött a kormány arról, hogy a járványveszély miatt bezáratja az iskolákat. Orbán Viktor miniszterelnök március 13-án, pénteken reggel még arról beszélt, hogy indokolatlan lenne ilyen intézkedést hozni, majd aznap este, ugyanő bejelentette, hogy mégis indokolt.

Időben elnyújtva, de valami hasonló játszódott le a kijárási korlátozások bevezetésével is. A Magyar Orvosi Kamara elnöksége március 15-én javaslatcsomagot állított össze. Ennek egyik pontjaként az szerepelt, hogy szükséges a lakhely elhagyásának korlátozása – csak rendkívül indokolt esetben, a munkába járásra, bevásárlásra, egészségügyi szolgáltatások igénybevé- telére és a feltétlenül szükséges ügyintézésre szűkítve azt.

Ugyanazon a napon megkérdeztük Kovács Zoltán államtitkárt, hogy a kormány fontolgatja-e részleges kijárási tilalom bevezetését. A válasz ismert: Kovács nemes egyszerűséggel „politikai akciónak” nevezte az orvosi kamara javaslatait.

Az operatív törzs később is azt állította, hogy nincs ilyen szándék. A Belügyminisztériumtól legalább elviekben szerettük volna megtudni, hogy a kijárási tilalomnak milyen változatai léteznek, ám erre a kérdésünkre (sem) érkezett semmiféle reagálás. Gulyás Gergely még most csütörtöki tájékoztatóján sem adta jelét annak, hogy másnap, péntek reggel kijön a kormány rendelete a kijárás korlátozásáról.

Mikecz Dániel, a Republikon Intézet politológusa szerint normális helyzetben a közvélemény mindezt a kapkodás és a kommunikációs zavar egyértelmű megnyilvánulásaként értékelné. Csakhogy jelenleg valóban rendkívüli helyzet van. Ilyenkor az emberek főként azzal foglalkoznak – és annak örülnek –, hogy végre megtörténik az az intézkedés, amit már sokan szerettek volna.

A politológus biztosra veszi, hogy a Fidesz a járványveszély idején is folyamatosan mérésekkel szondázza a közvéleményt, és egy előre kidolgozott szakmai járványügyi forgatókönyv végrehajtása helyett a közhangulat elvárásainak igyekszik eleget tenni. A kormány az iskolák bezárásakor is a tömeges nyomásnak engedelmeskedett, és ugyanígy tesz most, a kijárás korlátozásának bevezetésekor is – mondta Mikecz Dániel.

Ha jobban belegondolunk, a kormány intézkedése nem jelent komoly változásokat az életünkben. Sokkal inkább arról van szó – közölte a politológus –, hogy a Fidesz tudja: rendkívüli helyzetben az embereket rendkívüli intézkedéseket szeretnének, olyanokat, amelyek kizökkentik a napi rutinból. Mivel a környező országokban már mindenhol születtek lakhelyelhagyási tilalmat vagy korlátozást elrendelő döntések, a magyar kormány is úgy érezhette, népszerűségvesztés nélkül nem hagyhatja ki ezt a lépést. Másfelől azt is felmérte, hogy a teljes tiltás szintén kedvezőtlen módon befolyásolná a megítélését.

Czene Gábor

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.